„Karel Kryl 70“

26. únor 2014

Český rozhlas Radiožurnál pořádá koncert k nedožitým 70. narozeninám Karla Kryla. A to 8. dubna od 20.00 hodin ve Velkém sále pražské Lucerny. Písničky K. Kryla zazní v podání Tomáše Kluse, Anety Langerové, Markéty Irglové, Michal Hrůzy, Xindla X, skupiny Divokej Bill nebo Projektu Salome ve spolupráci s Epoque Quartetem a Petrem Maláskem.

„Karel Kryl je fascinující osobnost, která je vzhledem ke své profesní dráze nezpochybnitelnou součástí rozhlasové historie jako dlouholetý novinář na Svobodné Evropě. I proto jsme se rozhodli zorganizovat vzpomínkový koncert na jeho počest. Současně bychom jej rádi objevili pro mladší generaci našich posluchačů. Proto Lucerna. Proto třeba Tomáš Klus, Divokej Bil nebo Aneta Langerová,“ popisuje myšlenku koncertu šéfredaktor Radiožurnálu Jan Pokorný.

Český rozhlas oslovil ty interprety, kteří se otevřeně hlásí k odkazu Karla Kryla. Sami si navíc písničky vyberou a podle sebe upraví. „Je to tedy jakási osobní zpověď současných interpretů, ve které odhalí, jak vnímají Karla Kryla oni sami. Slibujeme si od toho i stvoření nových rádiových hitů pro současné posluchače a tedy pokračování šíření Krylova odkazu v nové formě se stejným obsahem,“ říká hudební dramaturg Radiožurnálu a také tohoto koncertu Petr Král.

Se zpěváky se na pódiu pražské Lucerny představí Epoque Quartet, jehož většina hráčů působí v Symfonickém orchestru Českého rozhlasu. „Krylova tvorba je kulturně společenský fenomén naší historie a jsem rád, že se při takové příležitosti scházejí na pódiu výrazné osobnosti ze světa populární i vážné hudby, lidé, kteří ve své tvorbě žánry procházejí a vidí je ve své komplexnosti,“ dodává šéf uměleckých těles Českého rozhlasu Jan Simon.

V rámci koncertu pokřtí legendární hlasatel a kolega Karla Kryla ze Svobodné Evropy Pavel Pecháček 2CD se záznamem vystoupení z Mnichova roku 1982, kterým Kryl podpořil polské hnutí Solidarita. Tento nový archivní objev nabídne pod názvem „Solidarita“ 22 písní s vůbec poprvé vydanými Krylovými českými, polskými i německými verzemi jeho songů. Zaznamenán a vydán na CD bude i tento koncert.

Ke koncertu vznikla i unikátní grafika nejenom plakátu a přebalu CD. Jejím autorem je hudebník, výtvarník a autor Aloise Nebela Jaromír Švejdík alias Jaromír 99.

Předprodej vstupenek v síti Ticketpro za 390,- Kč. Záštitu nad koncertem převzalo Ministerstvo kultury ČR a Hlavní město Praha. Partnery akce jsou OSA a Supraphon.

Karel Kryl by 70. narozeniny oslavil 12. dubna 2014.

Spustit audio