Kavárnu POTMĚ můžete letos ještě navštívit v regionech

24. červen 2014

Kavárna POTMĚ, která byla po dva týdny otevřená na Ovocném trhu v Praze, zavřela 18. června své dveře. Navštívilo ji na 2 tisíce hostů a přinesla téměř 340 tisíc korun pro nevidomé. Navštívit Kavárnu POTMĚ ale můžete také v regionech, a to ve speciálně upraveném autobusu, který má před sebou ještě 4 zastávky – v Ostravě, Jičíně, Olomouci a Brně.

Od roku 2006, kdy Nadační fond Českého rozhlasu otevřel první Kavárnu POTMĚ v Karlových Varech, ji navštívilo celkem 35 397 hostů a výtěžek se vyšplhal na 5 456 367 korun.

„Letošní kavárna proběhla se spoustou změn a vylepšení, co ale zůstalo byla setkání s kavárníky, přáteli a partnery Světlušky. V našem týmu jsme také přivítali nové kolegy, za což jsem moc ráda a věřím, že se s nimi setkám i příští rok. A nesmím zapomenout ani na skvělou zmrzlinu, která měla u návštěvníků kavárny velký úspěch. Koneckonců na každém, kdy si jí dal, to prý bylo po opuštění kavárny vidět,“ s úsměvem říká Alena Schutová, nevidomá hosteska z Kavárny POTMĚ.

Kavárna POTMĚ je unikátní projekt. Bez velkého lidského nadšení a úsilí nevidomých kavárníků i vidících Světlušek, kteří za 8 let v kavárně obsluhovali a pomáhali jí připravit, by se to nepodařilo. Jsme na všechny, kteří zde návštěvníkům otevírali svět tmy a umožnili jim tento nevídaný zážitek, opravdu hrdí, stejně jako na partnery, kteří nám pomáhají,“ uvedla Linda Vaňková, zástupkyně ředitele Nadačního fondu Českého rozhlasu, a dodává: „Za Světlušku přeji Kavárně POTMĚ ještě hodně úspěšných sezon, nevidomým kavárníkům spousty milých návštěvníků s vnímavou duší a návštěvníkům vzkazuji – děkujeme a přijďte zas, jsme tu pro vás “od nevidim do nevidim!“


Autobus s Kavárnou POTMĚ můžete navštívit v těchto městech:

18. - 20.7. Ostrava, OC Forum Nová Karolina
12. - 14.9. Jičín, Valdštejnovo náměstí
25. - 27.9. Olomouc, Horní náměstí
3. - 6.10. Brno, Galerie Vaňkovka

Sledujte naši cestu na Facebooku a www.svetluska.net
„Jsem hrdý na to, že Český rozhlas spolu s Nadačním fondem prostřednictvím projektů, jako je Kavárna POTMĚ, pomáhá a usnadňuje nevidomým život. Těší mě velký zájem lidí a věřím, že po návštěvě kavárny vnímají svět jinýma očima. Autobusové Kavárně POTMĚ, která teď odjíždí do jednotlivých regionů, přeji mnoho šťastných kilometrů a ještě víc hostů,“ řekl generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan.

„Černočerná káva v Kavárně POTMĚ povzbudí mnohem víc, než u jiných kavárníků. Jsme rádi, že za svými návštěvníky cestuje po všech regionech a my tak můžeme tip na dobrou kávu zprostředkovat i našim kolegům a klientům. Těší nás, že tak můžeme přispět k překonávání bariér mezi našimi světy,“ říká Alena Králíková, manažerka společenské odpovědnosti ČSOB.

Poděkování partnerům Kavárny POTMĚ:
Kavárna je sestavena z pěti stavebních kontejnerů, které Světlušce bezplatně zapůjčila společnost SKANSKA. Suroviny poskytla a nové profesionální kávovary zapůjčila společnost LE PATIO INTERNATIONAL, distributor značky ILLY. Nealkoholické nápoje dodaly společnosti Coca Cola a Fontana. Ubytování nevidomým poskytl Hotel PERLA. Automobil zapůjčil FORD MOTOR COMPANY, závoz věcí do kavárny zajistilo DPD. Tiskoviny vytiskla společnost SVS a FELCO Praha, elektrické připojení kavárny obstarala firma ELTODO, svoz odpadu zajistily Pražské služby a mobilní toalety poskytla firma Johnny Servis. Všechny služby a produkty poskytli partneři Světlušce zdarma či za symbolické částky. Poděkování patří generálnímu partnerovi Světlušky ČSOB, hlavním partnerům - společnostem HERBADENT a finanční skupině AXA, a také Českému rozhlasu, který nadační fond před 13 lety založil a je jeho velkou oporou.

Spustit audio
autor: Nadační fond Českého rozhlasu