Koncert '68 Českého rozhlasu přilákal na Václavské náměstí 50 tisíc lidí

23. srpen 2018

Vyvrcholením speciálního projektu Českého rozhlasu k 50. výročí okupace země vojsky Varšavské smlouvy byl včerejší Koncert '68, který si na Václavském náměstí nenechalo ujít okolo 50 tisíc návštěvníků. Ikonické skladby 60. let zazněly v podání současných interpretů v novém aranžmá Petra Maláska. Závěr koncertu patřil Martě Kubišové s písní Modlitba pro Martu a československé hymně.

Český rozhlas připomněl široké veřejnosti výročí srpnových událostí roku 1968 nejen svým vysíláním, ale také propojením speciální hudební produkce a nového cirkusu s názvem Koncert '68. Vystoupení charakterizovaly symbolické skladby 60. let v podání současných hudebních interpretů v novém aranžmá Petra Maláska za doprovodu Symfonického orchestru Českého rozhlasu. Hlavním posláním Koncertu '68 bylo připomenout jak dobu před 20. a 21. srpnem téhož roku, tak statečnost obyvatel a pracovníků Československého rozhlasu, kteří bránili svobodné protiokupační vysílání.

„Vzpomínkový koncert na Václavském náměstí byl oslavou svobody a demokracie, kterou před 50 lety tak brutálně potlačila vojska Varšavské smlouvy. Těší mě, že si statečnost pracovníků rozhlasu a oběti srpnové okupace přišlo připomenout tak velké množství lidí. Český rozhlas byl a je jako médium veřejné služby jedním z pilířů demokracie v naší zemi. V srpnu 1968 sehrál rozhlas nezastupitelnou roli, na kterou by se nemělo nikdy zapomenout,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Hity 60. let zazpívali Marta Jandová, Vojta Dyk, Aneta Langerová, Matěj Ruppert, Lucie Bílá, Tereza Černochová, Jana Kirschner, Xindl X a Honza Křížek. Závěr koncertu patřil Martě Kubišové s písní Modlitba pro Martu a československé hymně ve společném podání všech účinkujících.

Koncert '68 Českého rozhlasu se uskutečnil ve spolupráci s Magistrátem hlavního města Prahy a Národním muzeem, jehož budova byla nedílnou součástí doprovodné audiovizuální show.

Spustit audio