Koncert Českého rozhlasu Ostrava: Jitka Šuranská Trio zahraje mimořádně v Divadle loutek Ostrava

20. září 2016

Do dalšího dílu folklorního cyklu Zpěvem k srdci dorazí z regionu moravského Slovácka houslistka a zpěvačka Jitka Šuranská. V jejím triu ji budou doprovázet mandolinista Martin Krajíček a kontrabasista Marian Friedl. Koncert v přímém přenosu proběhne netradičně v Divadle loutek Ostrava ve středu 21. září od 18:00 hodin.

Progresivní moravská zpěvačka a houslistka přinese hudební kreace ze zbrusu nového CD pod názvem Divé husy. Asistovat jí budou vynikající muzikanti Martin Krajíček a Marian Friedl, kteří s Jitkou Šuranskou tvoří trio od roku 2014. Základem alba jsou východomoravské lidové písně v aranžích tohoto tria. Mezi jedenácti písněmi nechybí ani vlastní autorské. Písně korespondují s odkazy, které přináší melodika a poetika moravského regionu.
Jitka Šuranská vyrostla obklopena folklorem moravského Slovácka. Housle vystudovala na brněnské konzervatoři. Několik let hrála v cimbálové muzice a dodnes je členkou Filharmonie Bohuslava Martinů ve Zlíně.

Koncert proběhne z důvodu rekonstrukce prostor kolem hudebního Studia 1 mimo budovu Českého rozhlasu Ostrava a to na hlavní scéně Divadla loutek Ostrava. Zde proběhnou všechny zbývající plánované koncerty v přímých přenosech do konce letošního roku.

„Kormě přímého přenosu bude možné koncert z divadla sledovat i na oficiálním YouTube kanále Českého rozhlasu,“ srdečně zve k přenosu průvodce večerem Jan Rokyta, hudební redaktor Českého rozhlasu Ostrava. Hostem u mikrofonu v průběhu přenosu bude Jiří Plocek, hudební dramaturg Českého rozhlasu Brno a bývalý člen skupin Poutníci a Teagrass. V poslední jmenované se Jiří Plocek a Jitka Šuranská setkali a zde Plocek zasvětil zpěvačku a houslistku do tajů world music.

Vstupenky v hodnotě 99,- Kč lze zakoupit v předprodeji a v den koncertu na recepci Českého rozhlasu Ostrava a v Divadle loutek Ostrava.
Český rozhlas Ostrava naladí posluchači na frekvencích: REGION 99,0 FM * Ostravsko 107,3 FM * Těšínsko 105,3 FM * Opavsko 102,6 FM * Bruntálsko 95,5 FM * Hradec nad Moravicí 91,9 FM nebo také na internetových adresách: http://www.rozhlas.cz/iradio/zive_regionalni a www.play.cz/cesky-rozhlas-ostrava

Spustit audio