Laureáti rozhlasových soutěží se SOČRem

10. duben 2014

Na mimořádném koncertu rozhlasových symfoniků v Obecním domě, v prostoru, kde SOČR v příští sezoně otevře novou koncertní řadu, vystoupí v úterý 15. dubna pod taktovkou dirigenta Petra Vronského trojice špičkových mladých hudebníků. Violoncellistka Lia Vielhaber z Německa uvede Čajkovského Rokokové variace, houslista David Petrlik z Francie Prokofjevův 2. koncert g moll a absolutní vítěz Mezinárodní rozhlasové soutěže mladých hudebníků Concertino Praga 2013, Rus Victor Maslov přednese 1. klavírní koncert Sergeje Rachmaninova. ČRo – Vltava koncert zaznamená pro vysílání 22. dubna, jeho videozáznam najdete od 16. dubna na YouTube a webových stránkách SOČRu.

„Pro mladé umělce na prahu profesionální kariéry má získávání zkušeností na předních koncertních pódiích v přímém kontaktu s publikem neocenitelnou hodnotu. Jsme rádi, že právě jako symfonické těleso zřizované veřejnoprávním médiem můžeme být mladým lidem nápomocni v rozvíjení jejich mimořádného talentu“, uvedl ředitel Centra uměleckých těles, soutěží a přehlídek ČRo Jan Simon.

Při této příležitosti také SOČR publiku předvede uspořádání Smetanovy síně Obecního domu v podobě, v jaké ho bude užívat na koncertech své nové předplatitelské řady v sezoně 2014/2015. Toto aranžmá má napomoci lepšímu kontaktu mezi interprety a publikem. „Právě užší kontakt umělce a diváka umocňuje sílu prožitku, který si každý návštěvník z koncertů odnáší. A to je smyslem našeho konání,“ uvedl dále Jan Simon.

PROGRAM

Petr Iljič Čajkovskij: Variace na rokokové téma pro violoncello a orchestr, op. 33
Sergej Prokofjev: Koncert pro housle a orchestr č. 2 g moll, op. 63
Sergej Rachmaninov: Koncert pro klavír a orchestr č. 1 fis moll, op. 1

Dirigent
Petr Vronský

Lia Vielhaber, violoncello
David Petrlik, housle
Victor Maslov, klavír

SMETANOVA SÍŇ OBECNÍHO DOMU, ÚTERÝ 15. DUBNA V 19.30 HODIN Záznam koncertu vysílá ČRo Vltava v úterý 22. dubna, jeho videozáznam najdete na YouTube nebo www.rozhlas.cz/socr.

Spustit audio