Letošní Concertino Praga ovládli Češi

16. únor 2015

Mladí čeští hudebníci svými výkony jednoznačně ovládli mezinárodní soutěž Concertino Praga, kterou tradičně pořádá Český rozhlas. Absolutními vítězi se stali klavírista Matyáš Novák a houslistka Larisa Palochová. Letošní ročník byl vypsán pro komorní soubory v kategoriích duo, trio, kvarteto a kvinteto. Vítěze soutěže určila odborná porota o uplynulém víkendu.

"Všem vítězům i účastníkům gratuluji. Letošní soutěž Concertino Praga byla velmi vyrovnaná a mladí hudebníci předvedli vynikající výkony. Český rozhlas toto mezinárodní klání organizuje již od roku 1966. Akce tradičně vyvrcholí slavnostním koncertem v pražském Rudolfinu 19. června, kde budou laureáti obhajovat své prvenství před rozhlasovými mikrofony i kamerami," uvedl generální ředitel Peter Duhan.

Do letošního 49. ročníku Mezinárodní rozhlasové soutěže mladých hudebníků Concertino Praga se přihlásilo patnáct souborů z Česka, Ruska, Bulharska, Německa, Polska a Španělska. Českou republiku reprezentovalo sedm nahrávek. Absolutním vítězům a zároveň držitelům Ceny Heleny Karáskové, kterými se pro tento rok stali klavírista Matyáš Novák a houslistka Larisa Palochová, vydá Český rozhlas jejich profilové CD.

„Zapůsobili velmi sympaticky svojí vyrovnaností, temperamentem, profesionální připraveností a velkou zaujatostí výkonu. Vzhledem k jejich věku je to velmi perspektivní duo. Přál bych si, aby spolu hráli co nejdéle,“ řekl předseda poroty Marian Lapšanský.

Cenu EMCY letos získali violoncellista Vilém Vlček a klavírista Ondřej Zavadil. První cenu v kategorii trio pak obdrželi Filip Zaykov (housle), Adam Reithof (klarinet) a Martin Chudada (klavír). Laureáti soutěže vystoupí na Koncertě vítězů v pražském Rudolfinu 19. června, poté se zúčastní tradičního koncertního turné po jihočeských městech. Soutěž Concertino Praga tak naplňuje svůj hlavní cíl - propagovat klasickou hudbu a seznamovat veřejnost s nejlepšími českými a zahraničními interprety nastupující generace mladých hudebníků.

V mezinárodně obsazené porotě hodnotili výkony mladých umělců Marian Lapšanský (Slovensko), Leonid Gorokhov (Rusko), Marek Zvolánek (ČR), Žofie Vokálková (ČR) a Shizuka Ishikawa (Japonsko). Jako nezávislí porotci navržení Evropskou vysílací unií v porotě zasedli také Evert Van Berkel ze Švédského rozhlasu a Michael Oehme z německého MDR. Všechny nahrávky byly posuzovány anonymně. Do soutěžních kategorií kvarteto a kvinteto se letos nepřihlásili žádní účastníci.

Více informací o soutěži včetně hudebních ukázek laureátů naleznete na www.rozhlas.cz/concertino.

V letošním roce se koncertní vystoupení uskuteční v těchto termínech:

19. 6. 2015 Praha – Rudolfinum, Dvořákova síň
22. 6. 2015 Český Krumlov
23. 6. 2015 Bechyně
24. 6. 2015 Třeboň
25. 6. 2015 České Budějovice
26. 6. 2015 Jindřichův Hradec

Spustit audio