Mezinárodní cenu za popularizaci vědy v oblasti duševního zdraví získala redaktorka ČRo

17. leden 2017

Významné mezinárodní ocenění The Expert Platform on Mental Health Media Award dostala jako vůbec první Češka Terezie Jirásková z tvůrčí skupiny Publicistika Českého rozhlasu. Cenu získala za dlouholetou systematickou rozhlasovou práci v oblasti popularizace duševního zdraví. Cena byla předána počátkem ledna v rámci 59. česko-slovenské psychofarmakologické konference v Jeseníku.

Terezie Jirásková popularizuje nejvýznamnější témata z oblasti duševního zdraví zejména v pořadu Leonardo Plus s pravidelným hostem psychiatrem Cyrilem Höschlem. Pořad vysílá Český rozhlas Plus od roku 2013.

„Mám opravdu velikou radost a jsem vděčná za to, že Český rozhlas podporuje tvorbu pořadů, zaměřených na tak významné celospolečenské téma, jako je duševní zdraví,“ uvedla k ocenění redaktorka Terezie Jirásková.

The Expert Platform on Mental Health - Focus on Depression je iniciativa, která vznikla jako reakce na výzvu Evropské komise a Evropského parlamentu. Sdružuje odborníky z oblasti duševního zdraví a představitele evropských institucí, jejichž cílem je naplňování Evropského paktu o duševním zdraví a kvalitě života.

V předchozích letech získala ocenění například americká herečka Ruby Wax, známá rozsáhlou kampaní na podporu duševního zdraví a destigmatizace deprese, nebo významný izraelský spisovatel a novinář Amos Oz.

Spustit audio