Nahlédněte do Ameriky s Českým rozhlasem Olomouc

13. březen 2015

To, že ji pro nás – Evropany – objevil Kolumbus, si pamatujeme ze základní školy. Taky jsme četli nebo viděli napínavé příběhy o indiánech, válce Severu proti Jihu, boji za lidská práva a možná, že někteří z nás už tehdy snili svůj americký sen. Objevovali jsme ji na dálku v knížkách, starých filmech, muzikálech, cestopisných dokumentech a někteří ji objevili pro sebe doopravdy. V pondělí 16. března představí Český rozhlas Olomouc Ameriku prostřednictvím zajímavých hostů, příběhů a dobré muziky.

"Americký den v Českém rozhlase Olomouc jsme připravili při příležitosti návštěvy Raymonda Castillo, rady pro tiskové a kulturní záležitosti Velvyslanectví Spojených států amerických, kterého přivítáme v našem studiu právě toto pondělí," řekl Jiří Matějů, vedoucí programu Českého rozhlasu Olomouc.

Dopoledním hostem Hanky Pískové bude amerikanista Josef Jařab, který bude vyprávět o svých zkušenostech z USA. Moderátorka Dita Vojnarová si pozve cestovatele Tomáše Louna, který projel Aljašku a další kouty světa. Po 14. hodině si budou moci posluchači své znalosti o Americe prověřit v oblíbené soutěži Hřebíky. Čekat na ně budou lákavé ceny, které věnovalo přímo Americké centrum Ambasády USA. Zora Ježková pak přivítá ve studiu matematika Tomáše Fürsta, který zná Ameriku pracovně díky stáži Fulbrightovy nadace.

Pondělní vysílání se také bude věnovat americkému fotbalu na Moravě. Posluchači se dozví, kde se míchá správné koření na americké steaky a kam se vydat za dobrou americkou muzikou. Moderátor Jirka Matějů na dokreslení atmosféry vybral ty nejlepší hudební „Starý pecky“.

Ostatní už bude na samotných posluchačích: Jaká byla, nebo je ta vaše Amerika? Své fotografie či příběhy mohou lidé zaslat Českému rozhlasu Olomouc, který je zveřejní Facebooku. Podělit se budou moci o své zážitky i přímo ve vysílání. Pro posluchače budou připraveny speciální „americké ceny“.

Spustit audio