Návštěva zástupců provinční vlády z afghánského Lógaru v Českém rozhlase

22. listopad 2010

Na pozvání Ministerstva zahraničních věcí České republiky přicestovali v neděli 14. listopadu do Prahy zástupci afghánské státní správy z provincie Lógar. Tři členové delegace navštívili v pátek 19. listopadu Český rozhlas.

Návštěva je součástí dlouhodobé strategie podpory místní vlády českým Provinčním rekonstrukčním týmem (PRT), který ve východoafghánské provincii působí od roku 2008. Účastníky stáže byli zejména úředníci provinční vlády a dalších institucí v provincii Lógar. Český rozhas navštívili Abdul Wakil Ahmadazi, ředitel provinčního Odboru informací a kultury, Abdul Shakoor, ředitel logarské redakce státního rozhlasu RTA (Radio Television Afghanistan) a Abdul Mateen Jafar, úřadující ředitel provinčního Odboru školství. Všichni se zajímali zejména o principy tvorby osvětových a vzdělávacích pořadů a o rady a tipy pro sestavení denního vysílání – jak informovat občany zejména o praktických věcech (například z oblasti prevence proti nemocem, pro případ veřejného ohrožení, hledání zaměstnání, význam vzdělání apod.).

„Role rozhlasu v Afghánistánu je velmi specifická – je to v podstatě jediné celoplošné médium s významným informačním dopadem. Proto jsou jednotlivá rádia v Lógaru silným nástrojem využitelným v potenciálních osvětových a vzdělávacích kampaních. Exkurze do Českého rozhlasu, dobře fungujícího veřejnoprávního média, by mohla být významným impulsem, který by našim afghánským partnerům pomohl uvědomit si potenciál rozhlasu jako média k šíření informovanosti a vzdělanosti“, uvedla Terezie Täubelová, mediální zástupce pro PRT Lógar z Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Zahraniční hosté se v Českém rozhlase dozvěděli více o mediálním prostředím v České republice, seznámili se s relacemi zahraničních zpravodajů, s problematikou celostátního a regionálního vysílání a s rozdíly mezi předtočenými pořady a živým vysíláním. Nechyběla ani prohlídka vysílacích studií. Abdul Shakoor na závěr návštěvy děkoval za poskytnuté informace: „Nejcennější jsou pro nás informace o způsobu vytváření zpráv a ověřování jejich pravdivosti. Zpravodajství u nás patří k oblastem, které musíme rozvíjet a posilovat.“

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace