„Nemám žádné jméno“

5. březen 2012

Rozhlasový dokument hledá pravou autorku výjimečné knihy. Poslouchejte na stanici Český rozhlas Dvojka, 11. března 2012 od 22:05 hodin.

„Zpochybnit autorství knihy, pod kterou je podepsána světoznámá spisovatelka, není nic, co by nás těšilo. Ale najít pravdu bylo důležitější“, říkají autoři dokumentu Bronislava Janečková a Daniel Moravec. Před dvěma roky je oslovil syn spisovatelky Dagmar Hilarové a tvrdil, že autorství knihy bylo jeho mamince ukradeno. Dva roky pak natáčeli svědectví, porovnávali texty a hledali fakta. Ještě stihli natočit výpověď skutečného hrdiny knihy Jiřího Pavla (bratra spisovatele Oty Pavla). Spisovatelka Miep Diekmannová v dokumentu potvrzuje, že text o dívce z Terezína koncem 70. let napsala sama podle nesouvislých útržků vyprávění Dagmar Hilarové.

Jak to ale bylo skutečně? Kdo napsal tak skvělou knihu, která získala tři mezinárodní ocenění a v Nizozemsku je prý známější než Deník Anny Frankové? Existoval text opravdu dříve, než jej měla napsat Miep Diekmannová?

Na tyto otázky odpovídá rozhlasový dokument „Nemám žádné jméno“, který bude vysílat Český rozhlas Dvojka 11. března ve 22.00 hodin. Více na dvojka.rozhlas.cz

Knihu „Nemám žádné jméno“ vydává začátkem března 2012 vydavatelství Fragment. Součástí prvního českého vydání je také příběh pátrání po původu knihy, který napsala Bronislava Janečková.

Dokument i kniha se stejným názvem „Nemám žádné jméno“ budou představeny veřejnosti společně dne 6. března v 16.00 hodin v Paláci knih Luxor.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace