Nepodceňujte prevenci zraku - projekt Českého rozhlasu Dvojka a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze

14. březen 2017

V rámci Světového týdne glaukomu, zeleného zákalu, si mohou posluchači a široká veřejnost nechat změřit nitrooční tlak. Ten patří mezi největší rizikový faktor vzniku nevratného poškození zraku. Společný projekt Českého rozhlasu Dvojka a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze proběhne ve čtvrtek 16. března od 13.00 do 18.00 hodin v Galerii Vinohradská 12, Vinohradská 12, Praha 2.

Český rozhlas Dvojka ve spolupráci s Všeobecnou fakultní nemocnicí v Praze umožní široké veřejnosti nechat si změřit nitrooční tlak a zajistit si tak prevenci v ochraně zraku. Největším rizikovým faktorem vzniku zeleného zákalu, glaukomu, je vysoký nitrooční tlak a jeho měření je jednou z možností, jak jej objevit.

„Řada lidí zaměňuje šedý a zelený zákal a nepřikládají tomu váhu. Ale pozor, zatímco při šedém zákalu si pacient stěžuje na postupně se zhoršující mlhavé vidění, při zeleném zákalu - glaukomu pacient nemusí dlouhou dobu pozorovat žádné zhoršování zraku a pokud již pokles vidění udává, bývá to již ve fázi pokročilých glaukomových změn, tedy později než bychom měli zahájit léčbu,“ říká MUDr. Marek Fichtl, zástupce vedoucí Glaukomového centra Oční kliniky VFN a 1. LF UK.

Mezi další faktory vzniku onemocnění patří rodinná zátěž, cukrovka, úrazy oka nebo špatný životní styl. Onemocnění neprovází jiné zrakové potíže nebo bolest a pacienti přicházejí v celé řadě případů pozdě. Měření je přitom bezbolestné a trvá několik minut.

„Naše role jako veřejnoprávního média není jen ve vysílání zábavy, pohody a dobré nálady, ale nabízíme našim posluchačům i praktické rady a servis všeho druhu, včetně toho zdravotního. Součástí Dne s glaukomem bude také vysílání Kávy o čtvrté přímo z Galerie Vinohradská 12. Patricie Strouhalová přivítá doc. MUDr. Evu Růžičkovou a MUDr. Fichtla z Glaukomového centra Oční kliniky VFN a 1. LF UK. A já si během jejich debaty a dotazů posluchačů také skočím na vyšetření,“ doplňuje šéfredaktor Českého rozhlasu Dvojka Martin Groman.

Akce na podporu prevence zraku a boje proti glaukomu proběhne ve čtvrtek od 13.00 do 18.00 hodin v Galerii Vinohradská 12, Praha 2 a vyšetření je pro všechny zdarma. Každý příchozí navíc dostane malý dárek.

Více informací na dvojka.rozhlas.cz a ve vysílání.

Spustit audio