Novinářská cena za inovativní online žurnalistiku putuje do Českého rozhlasu

5. květen 2016

Novinářskou cenu 2015 v kategorii inovativní online žurnalistiky získali za interaktivní příspěvek „Rusové proti Rusům - země v nevyhlášené občanské válce “ datoví novináři Českého rozhlasu Jan Boček a Marcel Šulek. Zařadili se tak mezi třináct oceněných novinářů v soutěži, kterou pořádá Nadace Open Society Fund. Slavnostní vyhlášení se uskutečnilo 3. května v pražské Galerii Louvre, do letošního ročníku bylo nominováno 360 příspěvků.

Jan Boček a Marcel Šulek se ve svém článku věnují znepokojivé demografické situaci v Rusku. „V Rusku je velmi vysoká úmrtnost na nepřirozené příčiny, což v podstatě odpovídá situaci v občanské válce. A když jsme se pokusili Rusko srovnávat se zeměmi, které se reálně ocitly v občanské válce, tak nám z toho dokonce vyšlo ještě o něco hůře. Takže proto ‚Rusové proti Rusům‘ – tím narážíme na to, že se tam odehrávala a snad i odehrává určitá občanská válka,“ popsal Jan Boček z datového týmu Českého rozhlasu.

Vedle samotného článku je výsledkem práce datových novinářů Českého rozhlasu i repozitář s počítačovým kódem a zdrojovými daty, která si každý může stáhnout, ověřit a provádět vlastní analýzu.

„Jsme sice novináři, ale tímto způsobem se chceme přiblížit vědeckému přístupu. Věříme, že když data zveřejníme, že se jich buď někdo ujme a bude s nimi dál pracovat, případně naše výstupy může i kontrolovat,“ doplnil Boček.

Novinářská cena je unikátní tím, že hodnotí konkrétní příspěvky, které autoři a redakce sami přihlašují do jednotlivých kategorií. Uspět tak může práce renomovaného i začínajícího autora. Příspěvky hodnotí poroty, složené z respektovaných osobností veřejného života z České republiky i zahraničí, a poskytují tak novinářům cennou zpětnou vazbu. Současně upozorňují veřejnost na novinářské počiny, které zajímavým způsobem zachycují problematiku dnešní společnosti.

Spustit audio