Novinářská Křepelka míří po čtyřech letech opět do Českého rozhlasu

24. květen 2018

Český literární fond uděluje každý rok Novinářskou Křepelku mladým a perspektivním novinářům do 33 let věku. Politická reportérka Kristýna Novotná oslovila porotu „příkladným nasazením, průbojností, důsledností a snahou dělat novinařinu ve veřejném zájmu při pokrývání domácí politické scény pro server iROZHLAS.cz“.

„Kristýně především blahopřeji. Jsem nadšen, že rozhlasové zpravodajství má dalšího novináře, který má svou cenu. Kolegové v iROZHLASu by si měli v redakci někam namontovat větší polici, protože jsem přesvědčený, že je sice to ocenění první, ale nikoliv poslední,“ uvedl ředitel Zpravodajství Českého rozhlasu Jan Pokorný.

Novotná nastoupila do Českého rozhlasu na jaře 2017 a byla u zrodu zpravodajského serveru iROZHLAS.cz. První zkušenosti sbírala v redakci internetového deníku Echo 24. Vystudovala bohemistiku na Univerzitě Karlově a mediální studia tamtéž.

Novotná se systematicky věnuje hospodaření politických stran. V uplynulých dvanácti měsících upozornila na nesrovnalosti v majetkovém přiznání Andreje Babiše či na pochybnosti kolem milionů, které tekly do brněnské buňky hnutí ANO. Zkoumala například i neprůhledné financování Strany práv občanů, která se stokorunou na transparentním účtu financovala kampaň Miloše Zemana. Snažila se rovněž rozkrýt finanční toky v krajských organizacích SPD Tomia Okamury. Už loni na jaře popsala minulost šéfa kampaně prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše, její zjištění se pak mnohokrát citovalo ve všech relevantních médiích.

Naposledy získal Novinářskou Křepelku za Český rozhlas v roce 2013 redaktor Jan Kaliba, který je v současnosti zpravodajem v Americe.

Spustit audio