Nový vložený audio přehrávač Českého rozhlasu

30. září 2014

Český rozhlas přináší novou internetovou službu - tzv. „vložený přehrávač“, který mohou používat pro své webové stránky také jiní provozovatelé. Díky této službě si může kdokoliv doplnit vlastní stránky přehrávačem s nahrávkou, kterou pořídili redaktoři Českého rozhlasu.

Jedinou podmínkou je, že web druhé strany a jeho obsah je provozovaný v souladu s českým právem. Za obsah v tomto přehrávači, včetně autorských práv, zodpovídá Český rozhlas, samozřejmě pokud ho druhá strana nijak neupravuje.

Důvody spuštění vloženého přehrávače vysvětluje ředitel Centra Nová média Českého rozhlasu Alexandr Pícha: „Jde nám o to, aby se rozhlasový program dostával volně a svobodně na všechny platformy nových médií, bez ohledu na to, kdo je provozuje. Český rozhlas je médiem veřejné služby, na takové distribuci programu nijak nevyděláváme. Naopak chceme, aby hodnotné nahrávky, které Český rozhlas získává, byly dostupné veřejně všem, v tomto případě i mimo naše webové stránky.“ Užití vloženého přehrávače Českého rozhlasu je bezplatné a nejsou do něj vkládány žádné reklamy.

Vložení přehrávače Českého rozhlasu na jiný web je jednoduché. Audia pro vložení najdete v mnoha článcích na stránkách www.rozhlas.cz. Poznáte je podle odkazu „Vložit na svůj web“, například zde: http://www.rozhlas.cz/zpravy/politika/_zprava/architekti-se-postavili-za-prazske-stavebni-predpisy-podle-kritiku-jdou-na-ruku-developerum--1400862.

Jak na to?
Kliknete na odkaz „Vložit na svůj web“, otevře se vám pop-up okénko, odkud si zkopírujete kód a vložíte ho do své stránky na svůj web. Můžete si přitom zvolit tmavý nebo světlý design přehrávače. Přehrávač se na jiných stránkách přizpůsobí jejich šíři. Důležité také je, že vložený přehrávač nijak technicky nezatěžuje servery jiného provozovatele. Audiozáznam je totiž uložený na serverech Českého rozhlasu, odkud se přehrává, aniž by si to zpravidla návštěvník jiného webu uvědomil.

Také pro návštěvníky je audio přehrávač uživatelsky jednoduchý. Mohou si spouštět, zastavovat a libovolně posouvat záznam, vidí na něm přesnou délku audia a mohou si ovládat hlasitost.

Testovací provoz už prokázal bezproblémový chod vloženého přehrávače, takže Český rozhlas spustil novou službu do ostrého provozu. Vložený přehrávač zatím najdete hlavně v článcích na webu Zprávy www.rozhlas.cz/zpravy a v některých článcích na webech stanic Českého rozhlasu. Centrum nová média už vyvíjí také vložený přehrávač pro pořady, které jsou publikované na stránkách iRadia a připravuje jej i pro některé streamy stanic Českého rozhlasu.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace