O sdílení obsahu napříč Evropou budou špičky Evropské vysílací unie hovořit v Plzni

3. květen 2017

V Plzni dnes začíná 23. zasedání Rozhlasového shromáždění Evropské vysílací unie, které potrvá do 4. května. Zástupci veřejnoprávních rozhlasů z celé Evropy budou hovořit o výzvách, kterým čelí společně i jednotlivě, o zefektivnění sdílení obsahu veřejnoprávních médií napříč všemi zeměmi zapojenými do Evropské vysílací unie či o problematice digitalizace.

Do industriálních prostor plzeňského DEPO2015 se v prvním květnovém týdnu sjelo bezmála sto zástupců veřejnoprávních rozhlasů z celé Evropy. Bohatá agenda jednání čítající 26 diskutovaných bodů se zaměří na široké spektrum témat, jakými jsou právní a legislativní omezení, výzvy a příležitosti, kterým veřejnoprávní média čelí, nebo programová a vysílací strategie, digitalizace a důležité nadcházející události.

„Jsem velmi rád, že se letošní setkání Rozhlasového shromáždění uskuteční právě v České republice. Pořádání této prestižní akce je důkazem, že Český rozhlas patří v rámci EBU k respektovaným a aktivním členům. Hovořit budeme o strategii evropských rozhlasových vysílatelů do dalších let. Jsem přesvědčený o tom, že v případě rozhlasu je stále možné posouvat hranice toho, co jsme schopni posluchačům nabídnout. Ať už se jedná o inovace programové, nebo technologické“, uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral, který je zároveň členem prestižního Rozhlasového výboru EBU (EBU Radio Committee).

Jedním ze stěžejních témat bude snaha o legislativní změnu, která by umožnila plynulejší a otevřenější sdílení obsahu veřejnoprávních médií napříč Evropskou vysílací unií. S návrhem přišla Evropská vysílací unie ve spolupráci s European Consumer Organisation. Pro delegáty je připravena i prezentace nejnovějších analýz poslechovosti a zamyšlení nad dalším vývojem živých streamů a dalším zapojením nových médií. Řeč bude i o nových technologiích, které by měly posluchačům zprostředkovávat stále modernější služby a interaktivnější zážitky.

23. zasedání Rozhlasového shromáždění se koná pod záštitou Ministerstva kultury ČR, Plzeňského kraje a Města Plzeň.

Spustit audio