Odstartoval projekt Olympijský rok, Český rozhlas sportovce představí v časosběrných dokumentech

4. srpen 2015

Představitelé Českého rozhlasu Radiožurnál a Českého olympijského výboru dnes společně zahájili projekt Olympijský rok. V časosběrných dokumentech a seriálech v něm bude postupně představeno devět sportovců, kteří by měli reprezentovat Česko na letních olympijských hrách v brazilském Riu.

„S každým sportovcem začneme natáčet rok před olympijskými hrami v Riu. Mezi reprezentanty nebude chybět například moderní pětibojař David Svoboda, vodní slalomář Vavřinec Hradilek či tenistka Lucie Šafářová,“ uvedl šéfredaktor Radiožurnálu Jan Pokorný.

Většina sportovních fanoušků sleduje až samotný finálový závod či zápas. Radiožurnál se však v rámci projektu zaměří i na další faktory, které často o úspěchu sportovce rozhodují - psychické rozpoložení, kvalitu přípravy, rodinné zázemí, partnery, manažery a trenéry. Redaktoři Českého rozhlasu tak budou natáčet nejen při závodech nebo trénincích, ale i u sportovců doma či ve škole. Do projektu se zapojí moderní pětibojař David Svoboda, vodní slalomář Vavřinec Hradilek, tenistka Lucie Šafářová, kanoista Josef Dostál, plavkyně Simona Baumrtová, chodkyně Anežka Drahotová, judista Lukáš Krpálek, šermíř Alexander Choupenitch a cyklista Jiří Ježek.

„Už jen samotná účast na olympijských hrách stojí obrovské úsilí. Díky Českému rozhlasu fanoušci zjistí, jak tvrdě musí naši reprezentanti pracovat, co vše musí svému snu obětovat. Moc projektu fandím a těším se na něj,“ řekl Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru.

Stanice Radiožurnál odvysílá v posledních pěti až sedmi týdnech před olympijskými hrami seriál „Příběhy Radiožurnálu“. Vyvrcholením každého týdne pak budou časosběrné dokumenty o jednotlivých sportovcích. Připravovat se bude také souborná kniha „Můj olympijský rok“. Projekt Olympijský rok bude žít i na webu Českého rozhlasu a sociálních sítích. Sportovci budou do svých speciálních profilů posílat selfie a videa z různých míst světa, vždy s údajem, kolik dní ještě zbývá do jejich finálového závodu či zápasu.

Český rozhlas je hlavním mediálním partnerem Českého olympijského výboru a dlouhodobě s ním spolupracuje i na propagaci sportu jako společenského fenoménu. Stanice Radiožurnál bude svým posluchačům z letních olympijských her v Riu v roce 2016 přinášet exkluzivní reportáže přímo z místa dění a vysílat v přímých vstupech a reportážích vše podstatné, co olympiáda nabídne. Informace bude přinášet také na speciálním zpravodajském webu a na sociálních sítích.

Spustit audio