Poslední britský Wellington by mohl uctít památku českých letců

20. leden 2015

Český rozhlas přišel s iniciativou, aby poslední kompletně zachovaný letoun typu Wellington nesl znaky 311. československé bombardovací perutě, která se proslavila za druhé světové války. Na vzácném stroji už několik let pracují restaurátoři v Konzervačním centru muzea RAF v britském Cosfordu. Projekt podporuje britská ambasáda v Praze i český zastupitelský úřad v Londýně.

„Rekonstruovaný bombardér Vickers Wellington by se mohl veřejnosti představit už na konci letošního roku. Všechny práce na něm jsou nyní v závěrečné fázi. Pokud se podaří prosadit, aby byl označen barvami a znaky 311. perutě právě letos, kdy si budeme připomínat 70 let od konce druhé světové války, bude to mít velký symbolický význam,“ řekl londýnský zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek. Právě on přišel s nápadem uctít tímto způsobem památku českých letců.

Dvoumotorový Vickers Wellington je jedním z nejdůležitějších strojů české, respektive československé vojenské letecké historie. O konečné podobě unikátního bombardéru, který s největší pravděpodobností bude vystaven v muzeu RAF v londýnském Hendonu, se ještě nerozhodlo. O barevném provedení a případném označení stroje se teprve povede diskuse.

Čtěte také

„Pokud by se podařilo nápad na označení letounu znaky 311. perutě prosadit, byl by to velký úspěch. Šlo by také o viditelnou připomínku respektu, který Britové cítí vůči Čechoslovákům za jejich podíl na vítězství nad nacismem. Český rozhlas chystá letos k výročí konce druhé světové války několik velkých projektů – ať už přímo ve svém vysílání či pro širokou veřejnost. Wellington by se mohl stát jejich významnou součástí,“ uvedl generální ředitel Peter Duhan.

Projekt podporuje britská ambasáda v Praze i český zastupitelský úřad v Londýně. Nadchnul se pro něj také poslanec Konzervativní strany Greg Hands, jediný člen současné Dolní sněmovny, který mluví česky. Sympatie projektu vyjádřil rovněž filmový producent Václav Marhoul.

Spustit audio