Poslední únorový víkend bude na stanici Český rozhlas D-dur patřit Emě Destinnové

23. únor 2018

V pondělí 26. února uplyne 140 let od narození světoznámé české operní pěvkyně Emy Destinnové. Český rozhlas D-dur připomene posluchačům její pěvecké umění v celkem osmihodinovém dopoledním vysílání v sobotu 24. a v neděli 25. února od 8.00 do 12.00 hodin s reprízou po půlnoci.

Český rozhlas D-dur nabídne posluchačům poslední únorový víkend celkem osm hodin setkání s Ivanem Rumlem a Emou Destinnovou. Jak v sobotu 24., tak v neděli 25. února vždy v čase od 8.00 do 12.00 hodin se mohou posluchači těšit na archivní snímky, zajímavosti z kariéry a komentáře Ivana Rumla, známého z pořadu Krásné hlasy, k celému repertoáru Emy Destinnové. „D-dur je stanice pro ty, co milují vážnou hudbu, i pro ty, kteří o tom ještě nevědí. Hudba tvoří až 90 procent vysílání, ale ke každé skladbě, kterou vybírají zkušení dramaturgové, se posluchači dozvědí něco zajímavého, něco, co jim pomůže hlouběji prožít její krásu. O víkendu dopoledne se pak můžeme nově setkat s významnou osobností, která vybírá hudbu, kterou má ráda,“ uvedl šéfredaktor stanice Český rozhlas D-dur a Český rozhlas Jazz Lukáš Hurník.

Ve speciálním vysílání se také posluchači dozví o pokračovatelích Emy Destinnové na českých jevištích a dalších operních hvězdách druhé poloviny 20. století. Zazní ukázky z oper G. Bizeta, R. Strausse, R. Wagnera, B. Smetany, C. M. Webera, G. Verdiho, G. Pucciniho a dalších. Ivan Ruml neopomine pěvecké umění Gabriely Beňačkové, která byla v Met první Rusalkou, tak jako Ema Destinnová první Mařenkou z Prodané nevěsty pod Mahlerovou taktovkou.

Stanice Český rozhlas D-dur vznikla v roce 2005 jako doplněk stanice Českého rozhlasu Vltava. V říjnu minulého roku se spolu s ČRo Jazz osamostatnila a stala se plnohodnotnou hudební stanicí, vysílající 24 hodin denně klasickou hudbu z bezedného archivu Českého rozhlasu ve špičkové kvalitě, s poutavým komentářem. Podle posledních výsledků Radioprojektu si ve třetím a čtvrtém kvartálu loňského roku stanici Český rozhlas D-dur denně naladilo 12 tisíc lidí, což je dvojnásobný nárůst oproti minulému stavu. V týdenních datech dokonce D-dur překročil hranici 20 tisíc posluchačů.

Spustit audio