Přijďte si otestovat paměť do Českého rozhlasu

17. září 2015

Jak dobrou máte paměť? Zjistíte to, pokud ve dnech 21. až 23. září navštívíte sídlo Českého rozhlasu na pražských Vinohradech. Testování paměti pro veřejnost se koná při příležitosti Dnů paměti, které organizuje Česká alzheimerovská společnost (ČALS), aby upozornila na problematiku života lidí s demencí.

„Český rozhlas i tentokrát poskytl projektu Dny paměti svou podporu. Akce se vždy těší velkému zájmu a věřím, že ji i nyní navštíví mnoho lidí, kteří si budou chtít svou paměť otestovat. Projekt pomáhá upozorňovat na problematiku demence, která nezasahuje jenom nemocné, ale zásadně ovlivňuje také životy jejich nejbližších,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan.

Testování paměti se bude konat v celé České republice. Do budovy Českého rozhlasu ve Vinohradské ulici 12 bude možné na vyšetření přijít ve dnech 21. až 23. září v době od 10.00 do 18.00 hodin. Objednávky budou přijímány na telefonním čísle 283 880 346, a to každý všední den od 8.00 do 19.00 hodin (o víkendu od 11.00 do 19.00 hodin). Po telefonické domluvě termínu se zájemci dostaví na recepci Českého rozhlasu Vinohradská 12, kde obdrží další instrukce.

„Problémy s pamětí mohou ukazovat na počínající Alzheimerovu chorobu. To, jestli je nutná návštěva lékaře, může pomoci odhalit vyšetření, které nabízíme v rámci projektu Dny paměti. Testování obvykle trvá zhruba 30 minut a provádí se pomocí Adenbrookského kognitivního testu (ACE-R). U každého jedince se hodnotí několik oblastí – pozornost a orientace, paměť, slovní produkce, jazyk a zrakově-prostorové schopnost,“ řekla Martina Mátlová, ředitelka České alzheimerovské společnosti, o.p.s.

Demence podle posledních odhadů postihuje v Česku více než 140 tisíc lidí. Léčena je přitom méně než čtvrtina pacientů. Pokud by zájemci o vyšetření paměti neměli možnost dostavit se do budovy Českého rozhlasu, je možné se objednat na jiný termín v jiném místě. Vyšetření nabízejí také kontaktní místa v ostatních českých městech. Jejich přehled je k dispozici na internetových stránkách alzheimer.cz.

K projektu Dny paměti se dále připojil například Český rozhlas České Budějovice. V regionálním studiu si budou moci lidé otestovat paměť v pondělí 21. září od 9.00 hodin.

Spustit audio