Prix Bohemia Radio: Do Síně slávy vstoupil dirigent Válek a režisérka Kofránková

24. listopad 2014

Mezinárodní festival Prix Bohemia Radio dnes ocenil osobnosti rozhlasové tvorby. Do Síně slávy vstoupil dlouholetý dirigent Symfonického orchestru Českého rozhlasu Vladimír Válek a režisérka rozhlasových her Hana Kofránková. První den festivalu rovněž přinesl dvě soutěžní kategorie. Odborné poroty vybíraly vítěze z šesti online pořadů a dvanácti rozhlasových dokumentů. Zítřejší program festivalu se zaměří na tvorbu pro děti a mladé posluchače.

„Do Síně slávy byl letos uveden dirigent Vladimír Válek a režisérka Hana Kofránková za svůj celoživotní přínos rozhlasové tvorbě. Cenu Karla Kyncla získala Klára Lukešová-Stejskalová, Cenu Jiřího Ješe pak obdržel Jan Macháček. Pavla Tomicová převzala Cenu Thálie 2014 za nejlepší herecký výkon v rozhlasové hře,“ řekl náměstek generálního ředitele pro program a vysílání René Zavoral.

Soutěžní kategorie „Online“ nabídla prostor webovým a mobilním aplikacím a sociálním sítím, které podporují rozhlasový program. Mezinárodní porota v ní hodnotila šest pořadů ze čtyř zemí světa. V další kategorii se o nejlepší rozhlasový dokument utkalo dvanáct příspěvků. Vítězové budou slavnostně vyhlášeni ve čtvrtek, tedy v závěrečný den festivalu.

Sdružení pro rozhlasovou tvorbu připravilo na první tři festivalové dny v kavárně Strop v Balbínově 14 poslechy a debaty „o páté“. Zájemci si mohli poslechnout rozhlasové hry Petra Pýchy „Benzína Dehtov“ a Ladislava Smočka „Bludiště“. Večer vystoupil v Obecním domě při slavnostním koncertu Symfonický orchestr Českého rozhlasu (SOČR).

Zítřejší program festivalu se zaměří na tvorbu pro děti a mladé posluchače. Od 9.00 do 17.00 hodin bude na programu Mezinárodní Workshop na téma: Programové schéma a vývoj veřejnoprávní stanice pro mladé. Na závěr dne vystoupí v unikátních prostorách velkého nahrávacího studia Českého rozhlasu skupina Ohm Square.

Mezinárodní přehlídka rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio se koná již po jedenatřicáté. Akce potrvá až do čtvrtka 27. listopadu. Čtyři dny festivalu nabízejí besedy, veřejné poslechy, diskuze, konference, ale také workshopy, přednášky či koncerty. Podrobné informace o festivalu je možné najít na internetových stránkách www.prixbohemiaradio.cz.

Jiří Hošna
tiskový mluvčí

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace