Prix Bohemia Radio nabídne přehlídku online projektů, zpravodajství, dokumentů i pořadů pro děti

20. listopad 2014

V sídle Českého rozhlasu se opět po roce uskuteční už 31. ročník mezinárodní přehlídky rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio. Akce potrvá od pondělí 24. do čtvrtka 27. listopadu. Po čtyři dny tak bude možné navštívit besedy, veřejné poslechy, diskuze, konference, ale také workshopy, přednášky či koncerty.

„Cílem soutěže, jejímž vyhlašovatelem i pořadatelem je Český rozhlas, je přispívat ke zvyšování kvality rozhlasové tvorby. V letošním roce soutěžily rozhlasové pořady ve čtyřech kategoriích. První festivalový den se představí hned dvě z nich,“ řekl náměstek generálního ředitele pro program a vysílání René Zavoral.

Mezinárodní kategorie „Online“ nabídla prostor webovým a mobilním aplikacím a sociálním sítím, které podporují rozhlasový program. Mezinárodní porota bude hodnotit a diskutovat nad projekty ze čtyř zemí. Paralelně bude zasedat porota kategorie „Rozhlasový dokument“. Dokumentarista Dan Moravec povede debaty a poslechy s porotci Jiřím Stránským, Janem Gogolou, Romanem Vávrou, Peterem Duhanem či Davidem Vaughanem.

„Téhož dne večer v Obecním domě budou v průběhu slavnostního koncertu SOČR uděleny Ceny Karla Kyncla a Jiřího Ješe a také Cena Thálie 2014 za rozhlasový herecký výkon. Jako každý rok bude uvedena do Síně slávy osobnost, která se zapsala do dějin rozhlasového vysílání v českých zemích,“ uvedl Jan Simon, ředitel Centra uměleckých těles.

Program druhého festivalového dne se zaměří na tvorbu pro děti a mladé posluchače. Od 9.00 do 17.00 hodin je pak na programu Mezinárodní Workshop na téma: Programové schéma a vývoj veřejnoprávní stanice pro mladé. Na závěr dne vystoupí v unikátních prostorách velkého nahrávacího studia Českého rozhlasu skupina Ohm Square. Středa bude ve znamení reportážních příspěvků v kategorii „Rozhlasový příspěvek a reportáž“, diskuzního fóra o budoucnosti žurnalistiky - PRESSpektivy a odborné konference na téma „Proud a Tvar; dvě možnosti a dvě strategie ve vysílání rozhlasu veřejné služby“. Večer se koná vystoupení vítězů Concerto Bohemia v pražském paláci Žofín. Živě bude koncert přenášet v 19.00 stanice Vltava.

Čtvrtý den zve na prezentaci vítězných pořadů v kategorii „Rozhlasová hra“ na zahraničních festivalech Prix Marulić, Prix Italia a Prix Europa. Pozornost bude věnována reportáži, a to na Národním workshopu Centra zpravodajství Českého rozhlasu na téma „Reportáž v denním zpravodajství aneb jak natočit ,majstrštyk‘ z ruky a neutonout v banalitách“. Ukončení festivalu patří závěrečnému večeru a slavnostnímu vyhlášení vítězů Prix Bohemia Radio.

Sdružení pro rozhlasovou tvorbu připravilo na první tři festivalové dny v blízké kavárně STROP v Balbínově 14 poslechy a debaty „o páté“. Podrobné informace o festivalu je možné najít na internetových stránkách www.prixbohemiaradio.cz.

Jiří Hošna
tiskový mluvčí

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace