Projekt Českého rozhlasu „Před 100 lety“ ukáže v přímém přenosu život za 1. světové války

27. červen 2014

V pátek 27. června 2014 v předvečer výročí sarajevského atentátu začíná nový projekt Českého rozhlasu „Před 100 lety“, který připomíná 1. světovou válku.

Vysílané příspěvky, pořady a události mohou posluchači sledovat v přímém přenosu na speciálním webu www.pred100lety.cz, ale také na Facebooku a na Twitteru.

„Vrátit se o 100 let zpátky a žít hodinu po hodině zajímavé období velké války, sledovat osudy českých legionářů, ruskou revoluci, vznik ČSR, připomenout si sarajevský atentát a také dobu stařičkého mocnáře Františka Josefa, Edisonových vynálezů, začátků kinematografie, umělecké moderny atd. To vše umožní náš nový projekt „Před 100 lety“. Tematicky je záměrně nastaven šířeji, nežli pouze na válečné události, aby mohl fungovat v podstatě nekonečně dlouho,“ říká spoluautor projektu a ředitel Centra vysílání Ondřej Nováček.

Hlavními platformami projektu jsou sociální sítě (Twitter a Facebook) a speciální rozhlasový web.

„Na profilu www.facebook.com/pred100lety přineseme den po dni zprávy o všech důležitých okamžicích, které se odehrály přesně před 100 lety a také pohled na tehdejší životní styl. Na profilu www.twitter.com/pred100lety tyto události subjektivně komentují autentické postavy, například formou deníkových zápisků legionářů,“ popisuje profily ředitel Centra Nová média Alexandr Pícha.

Na webu www.pred100lety.cz lze najít čtyři hlavní témata: Bitvy (články s tématem boje, války atd.), Příběhy (příběhy lidí, atentát, události), Polní pošta (deníky, dopisy, vzpomínky) a Špioni.

„100. výročí války si ve vysílání zaslouží náležitou pozornost. Je totiž programovou prioritou letošního roku nejenom Českého rozhlasu, ale i dalších evropských médií veřejné služby. Český rozhlas se navíc zapojil spolu s dalšími zhruba dvaceti veřejnoprávními rozhlasy, například s britským BBC, švédským SR či ruským RTR Radio Russia, do mezinárodního projektu, který organizuje Evropská vysílací unie. Výsledkem je interaktivní mapa Evropy, která je umístěna na webu www.pred100lety.cz, a obsahuje odkazy na pořady Českého rozhlasu, i dalších evropských rádií,“ říká generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan.

Interaktivní mapa pro digitální platformy obsahuje krátké 5 – 9 minutové zvukové ukázky z jednotlivých zemí vracející se do období kolem roku 1914. Každá z nich je v původním znění, opatřena anglickými a francouzskými titulky.

Český rozhlas do této mapy zařadil dvě audia. Krátké dokudrama „Řidič vozu smrti“ vzniklo na námět Stanislava Motla. Český dokumentarista našel před několika lety na půdě jednoho domu ve Velkém Meziříčí rukopis zprávy o události, která změnila svět. Druhým audiem je zvuková koláž „Pro patria mori“ s použitím básně Wilfreda Owena „Dulce et decorum est“. Ta se snaží zachytit, jak válku dnes vnímají mladí muži, kteří by před sto lety museli pravděpodobně narukovat.

Vybrané pořady:

Příběhy 1. světové války
– 12 patnáctiminutových dokumentů určených pro ČRo Dvojka a síť regionálních stanic. Základem každého dokumentu bude konkrétní příběh, zasazený do širšího kontextu (např. Dvojka bude tento cyklus dokumentů vysílat každou středu v 18.30 hodin).

Polní pošta – komentované ukázky z dopisů a deníků bude vysílat ČRo Vltava v pořadu „Víkendová příloha“ od června 2014 do června roku 2015. Některé dopisy a deníky zapůjčili posluchači na základě výzvy stanice v loňském roce.
http://www.rozhlas.cz/vltava/porady/_porad/101376

Bitvy 1. světové války – ambiciózní „spektakulární“ projekt 6 hodinových dokumentárních dramat pro ČRo Vltava a reprízovaných na ČRo Plus. http://www.rozhlas.cz/vltava/dokument/_zprava/1366131

Radiožurnál – reportážní příspěvky od zahraničních zpravodajů zachycující významná místa a památky velké války. V týdnu od 28. 6. do 5. 7. odvysílá seriál 6 reportáží o osudech českých vojáků padlých na různých evropských bojištích.

Dvojka – odvysílá dva čtyřicetiminutové nedělní dokumenty (ženy v 1. světové válce a příběhy neznámých) a 3 pětadvacetiminutové pořady v cyklu Tisíc příběhů.

ČRo Plus – 1. světové válce se bude věnovat v pořadu „Historie plus“ s analyzujícím akcentem (Řidičem v Sarajevu, Vznik československých legií v Itálii) a v cyklu „Portréty“ (František Ferdinand d´Este, František Josef I., Paul von Hindenburg, Vilém II., Mikuláš II., V. I. Lenin, Woodrow Wilson).

Spustit audio