Projekt Daruj chvilku bude pomáhat seniorům

26. březen 2015

V olomouckém Domově seniorů POHODA byl ve středu 25. března zahájen unikátní projekt Daruj chvilku s Českým rozhlasem Olomouc. Hlavním cílem charitativního projektu je pomoci vyplňovat volný čas seniorům, odkázaným na určitou úroveň sociální péče. S tím souvisí podpora a popularizace dobrovolnické činnosti. Pro seniory bylo tentokrát připraveno odpoledne s řadou kulturních vystoupení.

„S heslem: nebudeme investovat peníze, ale čas, chceme přinášet určité skupině seniorů další možnosti prohlubování obyčejného lidského kontaktu. Proto začínáme medializovat tematiku dobrovolnictví a veškerých jeho aspektů. Potenciální dobrovolnickou činnost našich posluchačů posilujeme vždy i osobní přítomností ambasadorů projektu, což jsou známé tváře veřejného života nebo populární moderátoři Českého rozhlasu. Postupně pomocí sítě regionálních stanic Českého rozhlasu plánujeme rozšíření projektu i do dalších krajů České republiky,“ řekl ředitel olomouckého studia Českého rozhlasu Josef Podstata.

Projekt Daruj chvilku se pilotně rozjíždí v Olomouckém kraji, kde má podporu i Krajského úřadu. U zrodu stála právě náměstkyně hejtmana za sociální věci Yvona Kubjátová. Do pilotní fáze projektu jsou zapojeni Domov seniorů POHODA v Olomouci, Sociální služby pro seniory Olomouc, Domov důchodců v Prostějově a Domov pro seniory v Tovačově.

„Snažíme se reflektovat jeden z palčivých problémů naší společnosti. Senioři se mnohdy dostávají na okraj zájmu, což má u některých z nich za následek ztrátu smyslu života. Pro osamělé seniory je tak nejcennější lidský kontakt. Rádi bychom pro seniory v budoucnu pořádali i větší akce,“ uvedl Radim Kašpar z marketingové agentury, která na projektu spolupracuje.

Dita Vojnarová a Vendula Fialová předčítají seniorům

Dalším partnerem projektu je Maltézská pomoc, která se dlouhodobě zabývá dobrovolnickou činností. Právě Maltézská pomoc se bude věnovat novým zájemcům o dobrovolnictví. Povede s nimi motivační rozhovor, zajišťovat jejich další vzdělání. A samozřejmě jim poskytne dostatečnou podporu v jejich činnosti.

Středečního odpoledne v Domově pro seniory POHODA se zúčastnila moderátorka Českého rozhlasu Olomouc Dita Vojnarová a členka činohry Moravského divadla Olomouc Vendula Fialová. Obě ambasadorky předčítaly seniorům ukázku z povídky Hastrman od Františka Telíška. Dále si připravily ukázky z děl Evžena Bočka - Poslední aristokratka a od Miroslava Kobzy - Povídánky od nitěných knoflíků.

Taneční vystoupení Elizabet Pánkové a Aleše Ohery

Poté následovalo hudební vystoupení operetních árií v podání členů Moravského divadla Olomouc Ley Vítkové a Petra Martínka za doprovodu klavíru. Odpoledne seniorům přišli zpestřit i mladí tanečníci Elizabet Pánková a Aleš Ohera z tanečního klubu Olymp Olomouc při základní škole Holečkova. Na závěr odpoledne si krátce se seniory přišla popovídat další ambasadorka projektu a současná Česká Miss Gabriela Franková.

Spustit audio