Projektu „Daruj krev s Českým rozhlasem“ se zúčastnilo 1295 zájemců z celé České republiky

16. srpen 2016

Do projektu „Daruj krev s Českým rozhlasem“ se tento rok zaregistrovalo 1295 zájemců a v transfuzních stanicích napříč celou republikou darovalo krev téměř čtyři sta dárců. Kampaň projektu byla tento rok ještě intenzivněji zaměřena na prvodárce, které měla podpořit v jejich odhodlání darovat krev a pomoci jim překonat obavy. Součástí projektu byl také Koncert pro dárce krve na Staroměstském náměstí v Praze.

„Mám radost z každého jednotlivého člověka, který se díky projektu ‚Daruj krev s Českým rozhlasem‘ rozhodne pomoci dobré věci, a rozšíří tak počet dárců krve v České republice. Zdraví je to nejcennější, co můžete darovat. I proto patří akce ‚Daruj krev‘ k našim již tradičním projektům,“ uvedl ředitel Komunikace a vnějších vztahů Jiří Hošna.

Aktivní část kampaně, kdy bylo možné se do projektu zaregistrovat, se konala v období od 1. do 20. června, darovat krev však bylo možné i po celý červenec. Za tuto dobu se do projektu zapojilo 1295 osob – všichni tito lidé vyplnili registrační formulář na webové stránce – darujkrev.rozhlas.cz. Vizuálním znakem projektu byl již podruhé vyhrnutý rukáv na pravé ruce. Tvářemi kampaně se stali opět redaktoři, reportéři a moderátoři Českého rozhlasu, například moderátorka Radia Wave Bára Šichanová nebo moderátor Radiožurnálu Petr Král.

Do projektu se zapojilo 59 transfuzních stanic napříč Českou republikou. Také v letošním roce byla generálním partnerem Všeobecná zdravotní pojišťovna. Ta pro bezpříspěvkové dárce umožňuje čerpat příspěvky až ve výši 1.000 Kč, což je oproti loňskému roku dvojnásobná částka.

„Snažíme se naše klienty, kterým to zdraví umožňuje, motivovat k dárcovství. Velice si cením toho, že jejich zájem rok od roku roste. Tomu také odpovídá množství příspěvků a celková vyplacená částka," uvedl ředitel VZP Zdeněk Kabátek. Upřesnil, že loni pojišťovna vyplatila 18 tisícům dárcům krve přes 9 milionů korun, což je nejvíce v historii.

Součástí projektu byl také Koncert pro dárce, který uspořádal Český rozhlas ve spolupráci s partnerem projektu, společností Mattoni. V neděli 19. června vystoupily na Staroměstském náměstí v Praze kapely No Name a Slza, každý návštěvník koncertu, který se prokázal náramkem nebo odznakem dárce, získal drink Mattoni Rh+ zdarma. Koncert sledovalo nejen zaplněné Staroměstské náměstí v Praze, ale také na YouTube kanálu Českého rozhlasu zaznamenal koncert více než 5600 zhlédnutí.

Do speciální aplikace „Jsem dárce“ na adrese rozhlas.cz/jsemdarce mohli dárci umístit své fotografie z odběru, svěřit se se svými zážitky z darování krve a podpořit tak ostatní, kteří o dárcovství uvažují.

Záštitu projektu poskytly Ministerstvo zdravotnictví ČR, Světová zdravotnická organizace WHO, Ústav hematologie a krevní transfuze a Český červený kříž.

Spustit audio