Rádio Junior se zapojuje do experimentu stratocaching - projektu na hranici zábavy a vědy

21. říjen 2014

Stratocaching je experiment, který pochází z dílny českého občanského sdružení Žádná věda. Pokus, který proběhne již podruhé, v sobě skrývá nadstavbu veřejností oblíbené hry geocaching. Kešky, které se v této hře loví, se však na zem snesou až ze stratosféry. Rádio Junior má společně s Laborkami gymnázia ve Slaném v této hře také svoji kešku, za jejíž ulovení nálezce odmění.

„Snad každé dítě miluje hledání pokladů a tato touha často zůstává někde skrytá i v duších maminek a hlavně tatínků. Rodiče navíc oceňují možnost podniknout zajímavý výlet s tajemným cílem, do kterého nemusí investovat dlouhé chvíle vymýšlení. Proto se geocaching těší takové popularitě. V Rádiu Junior doufáme, že „stratokešky“ zaujmou ještě mnohem více. Jak často se Vám podaří mít v ruce něco, co bylo skoro až ve vesmíru?“ řekla Šárka Fenyková, vedoucí programu Rádia Junior, která vede celkovou participaci Rádia Junior ve hře Stratocaching.

Stratokešky mají tvar javorového semene. Obsahují zařízení GPS, které po dopadu na zem začne vysílat údaje o své poloze. V ten moment se týmy zaregistrované v soutěži vypraví stratokešky lovit. Semínka jsou vyráběná v 3D tiskárnách a jsou vyztužena izolací. Do stratosféry se kešky dopraví v Dropionu, což je technologicky vyspělá gondola, která se v požadované výšce rozpadne a uvolní kešky k jejich pádu. Elektronický systém Dropionu také kontroluje průběh letu, vysílá na internet data o poloze a zajišťuje přímý přenos videa, který bude možné sledovat na webových stránkách Rádia Junior www.radiojunior.cz.

Akce je naplánovaná na sobotu 25. října 2014, pokud by však nepřálo počasí a byl silný vítr, může se stát, že bude balón vyslán i o několik dní později. Každý, kdo by se chtěl hry zúčastnit, potřebuje chytrý telefon, do kterého si musí nainstalovat aplikaci „Stratocaching“. Ta je dostupná pro iOS, Android i Windows Phone. „Lidem, kteří nevlastní chytrý telefon, a nejen jim, doporučujeme poslouchat živé vysílání Rádia Junior a sledovat video přenos na našich webových stránkách“, uvedla Šárka Fenyková.

Stratokešky ve chvíli, kdy dopadnou na zem, vyšlou signál do řídícího střediska v Laborkách ve Slaném. Laborky.cz je studentské Talentcentrum, které už má za sebou několik experimentů ve velkém měřítku. Jedna z herních stratokešek patří Rádiu Junior a Laborkám. Je označena jako Stratocache X Junior a je speciální tím, že obsahuje pouze diody a bzučák, tedy neobsahuje vysílač GPS signálu. Ve hře ji týmy budou hledat jen podle zvuku a blikání. Polohu bude třeba odhadnout, podle ostatních semínek, která se signálem přihlásí.

Tým, který tuto kešku uloví jako první, získá od Rádia Junior odměny, včetně poukázky na nákup v rozhlasovém e-shopu radioteka.cz. Kromě speciálního sobotního živého vysílání a přímého videopřenosu Rádio Junior připravilo týdenní seriál o Stratocachingu, který bude vysílá od pondělí 20. října vždy od 17.40 hodin.

Jiří Hošna
tiskový mluvčí

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace