Radio Praha oslavilo 80. výročí vysílání a vyhlásilo vítěze ankety Zahraniční Čech roku

31. srpen 2016

Přesně před osmdesáti lety – 31. srpna 1936 zahájil Československý rozhlas vysílání do zahraničí. Začala se tím psát dlouhá historie Radia Praha, které významným způsobem přispělo k prezentaci Československa a České republiky v zahraničí. U příležitosti výročí byly slavnostně vyhlášeny výsledky ankety Zahraniční Čech roku. Tím se stal lékař Karel Pacák.

Anketu „Zahraniční Čech roku“ uspořádaly stanice Vltava a Radio Praha. Na základě návrhů posluchačů bylo vybráno patnáct osobností z řad zahraničních Čechů a o vítězi mohli posluchači hlasovat na webu zahranicnicech.cz do 30. srpna.

Vítězem ankety se stal významný český lékař žijící v USA Karel Pacák, na druhém a třetím místě skončili antropolog Leopold Pospíšil a zakladatel exilových spolků a právník Josef Čermák.

„Je zajímavé, že přední místa v anketě obsadily osobnosti, které jsou známy víc v zahraničí než doma. Svědčí to o tom, že ve svém okolí se těší velké přízni a popularitě,“ uvedl k výsledkům ankety Miroslav Krupička, šéfredaktor Radia Praha a dodal: „i na jejich osudech je vidět, čeho všeho Češi ve světě dosáhli.“

Mezi nominovanými osobnostmi byly například režisér, scénárista a herec Miloš Forman, architektka a designerka Eva Jiřičná, spisovatel Milan Kundera, lékař Karel Pacák, herec Jan Tříska a další.

„Mile mě překvapilo, že oblibu a popularitu nezajišťují výlučně míče a hokejky, a že naši posluchači do ankety nominovali pozoruhodné osobnosti vědy, kultury, oblasti umělecké, editorské a osvětové. Zároveň mě těší, že vítězem ankety se stala světově proslulá postava lékařského výzkumu, za jejímž konáním je záchrana lidských životů. Upřímně a ráda panu profesoru Pacákovi blahopřeji“, doplnila ředitelka Programu Eva Hazdrová-Kopecká.

Vítězi Karlu Pacákovi, který na vyhlášení přicestoval z USA, poblahopřáli zástupci Českého rozhlasu, Ministerstva zahraničí a společnosti Lasvit, partnera soutěže, který mu věnoval skleněnou nádobu na chlazení šampaňského, vytvořenou podle návrhu jiného zahraničního Čecha – Jana Kaplického.

Spustit audio