Rádio Retro Českého rozhlasu se bude věnovat fenoménu Karla IV.

13. květen 2016

Přesně v den sedmistého výročí narození Karla IV., tedy v sobotu 14. května, spustí Český rozhlas další tematický internetový stream kanálu Rádio Retro, který nabídne desítky hodin archivních nahrávek. V novém programu s názvem „U mikrofonu Otec vlasti“ jsou zastoupeny pořady věnované fenoménu slavného českého panovníka od třicátých let minulého století až po současnost.

Nejstarší nahrávkou programu „U mikrofonu Otec vlasti“ je reportáž z hrobky českých králů na Pražském hradě z roku 1936, nejmladší pak pořad z roku 2016 o projektu Šifra Otce vlasti. Součástí programu jsou například i dvě různá zpracování Vrchlického Noci na Karlštejně. Ta starší dokumentuje plzeňské divadelní nastudování veselohry z počátku padesátých let a mladší se dá považovat za reprezentativní ukázku stereofonní rozhlasové dramatiky přelomu sedmdesátých a osmdesátých let, kdy v adaptaci Jaroslavy Stejčkové hraje Karla IV. herec Luděk Munzar.

Za zmínku stojí i počiny z druhé poloviny šedesátých let, které jsou v novém tematickém programu také významně zastoupeny. V roce 1966 zahájil Československý rozhlas seriál se seifertovským názvem Světlem oděná, jehož protagonistou byl významný historik umění Emanuel Poche, dlouholetý předseda Klubu za starou Prahu. Rádio Retro vybralo z pěti desítek reportážních procházek Prahou ty kapitoly, které se dotýkají buď přímo Karla IV. nebo míst, která ovlivnil. V roce 2000 se pak po Karlových pražských stopách procházel brilantní redaktor Ota Nutz, který natáčel i s lidmi žijícími v domech podél Královské cesty, mimo jiné i s Petrem Šabachem nebo Hanou Hegerovou.

„Programová řada ‚U mikrofonu Otec vlasti‘, která byla připravena speciálně pro Rádio Retro, je dalším z řady projektů Českého rozhlasu, reflektujících sedmisté výročí narození Karla IV. Jeho prostřednictvím jsme chtěli posluchačům mimo jiné ukázat, jak se veřejnoprávní rozhlas v průběhu osmi desetiletí fenoménu slavného panovníka věnoval. Není bez zajímavosti, že na počet zmínek jednoznačně vede druhá polovina šedesátých a druhá polovina sedmdesátých let, kdy vznikl například Karlův ‚Vlastní životopis’ v nepřekonatelném podání Vladimíra Ráže a řada dalších pořadů. Jsem velmi ráda, že našim posluchačům dramaturg projektu Tomáš Černý tyto skvosty z rozhlasového archivu zprostředkuje,“ uvedla ředitelka Programu Českého rozhlasu Eva Hazdrová-Kopecká.

Rádio Retro je možné spustit na webu Českého rozhlasu na internetové adrese http://www.rozhlas.cz/archiv/portal/, kde je k dispozici také podrobný program jeho vysílání. Dále je kanál dostupný v pozemním digitálním rozhlasovém vysílání DAB+, mobilní aplikaci iRadio a nově také prostřednictvím satelitní distribuce DVB-S společnosti CzechLink.

Spustit audio