Rádio Retro velí „Sportu zdar!“

6. květen 2015

Od fotbalového šampionátu v Římě v roce 1934 až po turnaj století na olympiádě v Naganu 1998 – tak vypadá program Rádia Retro „Sportu zdar!“. Digitální stream nabízí od 6. května plných 28 hodin autentických záznamů a sportovních příběhů. Vysílá se na webu a v DAB, ale současně i na speciální digitální stanici Český rozhlas Sport v době, kdy zde nepoběží aktuální reportáže.

„Posluchači znovu prožijí euforii slavných okamžiků, kdy se skloňovala jména jako Plánička, Drobný, Zátopek, Čáslavská, Holík nebo Hlinka. Historické nahrávky sportovních přenosů mají i s odstupem desítek let neuvěřitelnou sílu, která každého strhne – i když ví, jak tehdy utkání dopadlo,“ láká k poslechu Rádia Retro náměstek generálního ředitele pro program a vysílání René Zavoral.

Zásluhu na tom mají nejen výkony sportovců, ale také brilance sportovních reportérů: od „vynálezce“ tohoto stylu v rozhlasovém éteru Josefa Laufera, přes Otakara Procházku, Štefana Mašlonku, Oskara Mannu, Karla Malinu, Stanislava Sigmunda, Václava Svobodu, Vladimíra Váchu nebo Gabriela Zelenaye, až po dnešní „sporťáky“ Aleše Procházku či Miroslava Augustina.

Gabriel "Gabo" Zelenay

„Do této společnosti patří také Karel Tejkal, dnes už jediný pamětník sportovní redakce Československého rozhlasu šedesátých let. Je učiněnou studnicí vzpomínek a příběhů o dramatických cestách k vítězství nebo o sportovcích a jejich osudech. A právě Tejkal spolu s Augustinem posluchače touto retrospektivou provedou,“ dodává k programové skladbě Rádia Retro „Sportu zdar!“ ředitel Centra vysílání Ondřej Nováček.

V téměř 60 archivních nahrávkách se střídají autentické záznamy reportáží ze stadionů s dokumentaristicky zpracovanými portréty vybraných sportovců a vzpomínkami některých reportérů. Josef Laufer třeba vypráví, jak byl 3. října 1926 doslova dostrkán k mikrofonu Radiojournalu. Uslyšíte o Jaroslavu Drobném a jeho utajeném wimbledonském vítězství na začátku padesátých let nebo Ivana Hlinku, kterak na konci let osmdesátých hodnotí odchody našich hráčů do NHL.

Přestože je 28 hodin hodně, nelze od Rádia Retro očekávat kompletní cestu po časové ose. „Musíme vycházet nikoli z toho, co bychom slyšet chtěli, ale z toho, co slyšet můžeme,“ lituje dramaturg Rádia Retro Tomáš Černý. „Dochovalo se jen to, co někdo při živém vysílání natočil a nechal archivovat. Nebylo to automatické. Navíc třeba po roce 1968 se leckterý sportovní pásek vytratil, aby reportéra nemohl někdo usvědčovat z jeho čitelného postoje vůči hráčům Sovětského svazu.“

Emil Zátopek - v rozhlas.studiu 1947

Přesto se v programu Rádia Retro objeví skutečné perly. Zátopkovo několikanásobné vítězství v Helsinkách 1952, triumf Věry Čáslavské v roce 1968 na olympiádě v Mexiku, Holíkův slavný gól na mistrovství v roce 1972 nebo již zmíněné zlaté Nagano 1998.

Spustit audio