Rádio Retro zavzpomíná na Tomáše Garrigua Masaryka

13. září 2017

Český rozhlas uvede u příležitosti 80. výročí úmrtí prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka tematický stream Rádia Retro „Loučení s Masarykem“, který začíná 14. září přesně ve 3 hodiny a 29 minut ráno oficiální zprávou ve čtyřech jazycích. Program dále nabídne nejen nahrávky s hlasem prezidenta Masaryka, ale také unikátní mnohahodinové záběry reportáží z jeho pohřbu 21. září 1937.

Výběr autentických nahrávek začíná letopočtem 1928, kdy se při oslavách desátého výročí samostatného Československa podařilo na gramofonové desky zachytit několik Masarykových proslovů. K nejemotivnějším snímkům patří ty ze samého sklonku Masarykova života. Třináctého září 1937 vysílal pražský rozhlas přehled zpráv o zdravotním stavu prezidenta Osvoboditele a o den později už se nejhorší obavy naplnily. Zpráva o úmrtí prezidenta trvala v rozhlase skoro 40 minut a její součástí bylo hlášení v češtině, podkarpatoruštině, němčině a maďarštině. Rádio Retro uvede tuto zprávu v plném znění. „K dalším zajímavostem patří také nahrávka, kde TGM oslovuje z pražského rozhlasového studia posluchače v Americe a mluví k nim anglicky. Je to vzácný moment, kdy můžeme slyšet Masaryka mluvit tak, jak hovořil kupříkladu s prezidentem Wilsonem,“ říká ředitelka Programu Eva Hazdrová-Kopecká.

K vybraným nahrávkám zazní i komentáře historika Michala Stehlíka. Ten se zamýšlí nad tím, jak se v běhu našich moderních dějin obraz a odkaz TGM proměňoval, někdy ztrácel a jindy spontánně objevoval. Za druhé světové války to bylo vytěsnění, po roce 1948 ideologický spor, po dvaceti letech krátký návrat k přirozenému stavu a pak zase až po roce 1989 směly v rozhlase promluvit třeba Masarykovy vnučky. „Nahrávky sloužily v předchozích desetiletích jen jako zdroj drobných záběrů pro různé kratičké sestřihy, nikdy ale od roku 1937 nebyly v tomto rozsahu kompletně odvysílány,“ poukazuje na výjimečnost programu dramaturg Tomáš Černý. Rádio Retro „Loučení s Masarykem“ uvádí jako zvukovou smyčku až do 21. října na webu Českého rozhlasu a v systému pozemního digitálního vysílání DAB.

Čtěte také

Spustit audio