Radio Wave Stimul festival 2014 uvádí: Simian Mobile Disco, Blondes, 18+, Darq E Freaker

16. říjen 2014

Letošní ročník listopadového Radio Wave Stimul festivalu se dramaturgicky zaměřil na současnou taneční scénu. V pátek 14. listopadu se díky Radiu Wave poprvé v České republice představí hvězdy britské klubové scény Simian Mobile Disco. Festival, který proběhne v pražské MeetFactory, navíc uvítá další tři velká zahraniční jména progresivní elektroniky: americké duo Blondes, londýnského producenta Darq E Freakera a čerstvý objev, tajemnou dvojici 18+.

SIMIAN MOBILE DISCO (UK)
Skvělé desky i báječné koncertní show, které díky použití analogových nástrojů mají daleko k chladným DJským setům.
James Ford a Jas Shaw se potkali v rockové kapele Simian založené na přelomu tisíciletí kvartetem studentů v Manchesteru. Formace stihla vydat dvě desky, ale slávy se dočkala až později v roce 2006 díky remixu We Are Your Friends od tehdy začínajících Justice. Tehdy už z trosek skupiny povstali Simian Mobile Disco jako čistě taneční projekt a se singlem Hustler si zapsali první hitový zářez. Následující album Attack Decay Sustain Release (2007) zapadlo do zuřící vlny nu-rave a těžilo z analogového purismu i míchání houseu a rocku. Na druhém albu Temporary Pleasure hostují třeba Alexis Taylor z Hot Chip či Beth Ditto z Gossip.

V novém tisíciletí se Simian Mobile Disco vrhli na techno a s kompilací Delicacies vypustili stejnojmenný vlastní label i klubovou noc Delicatessen. Třetí deska Unpatterns z roku 2012 je návratem k jejich charakteristickému eklektickému soundu. Polovina kapely James Ford je jedním z nejvyhledávanějších producentů současnosti a prsty má v úspěšných deskách Klaxons, Peaches nebo Arctic Monkeys. Svoje zatím poslední album Whorl natočili SMD na intimním koncertě v národním parku Joshua Tree a svůj minimalistický opus vydali letos v září.
http://youtu.be/Ylu0ybj7DIg
http://youtu.be/7ycnjVnqKgg

BLONDES (US)
„Elektronická hudba pro fajnšmekry,“ napsal o desce magazín Exclaim.
Aktuální erupce taneční horečky v USA nepřinesla jen populistické EDM, ale také inovativní undergroundové projekty. Jedním z nejzajímavějších exponátů této americké vlny je duo Blondes, které na Radio Wave Stimul festival přiveze kosmický deep house inspirovaný industriálem, krautrockem i spirituálními kořeny taneční hudby. Blondes jsou šamanské techno, na které se tancuje mozkem.

Sam Haar a Zach Steinman se potkali na univerzitě v městě Oberlin v Ohiu a počínaje EPčkem Touched z roku 2010 poutají pozornost hudebních médií. Singly s tématem opaků (Lover/Hater, Business/Pleasure atd.) vypustili už na prestižní značce Rvng Intl. a následně posbírali na eponymní debut, který byl velmi dobře přijatý. O remixy skladeb se postarali například Andy Stott, Laurel Halo nebo Optimo. Loňský opus Swisher ještě podtrhl vliv německé psychedelické hudby 70. let (Tangerine Dream), skladby se stopáží kolem osmi minut nenápadně vtahují posluchače do atmosférických syntetických ploch.
http://youtu.be/1IK61nxWWBY

DARQ E FREAKER (UK)
Darq E Freaker ve své hudbě míchá grime, hip hop a taneční rytmy do výbušné směsi, která přesně vystihuje současné trendy.
Londýnský producent a člen grime kolektivu Nu Brand Flexxx se kromě spolupráce s předním současným rapperem Dannym Brownem proslavil především svými tracky na skotském labelu Numbers, který momentálně patří mezi nejprestižnější malé značky klubové hudby.
http://youtu.be/IrjWBuAGOeg

18+
18+ je kapela, o které se rozhodně bude v nejbližších týdnech mluvit čím dál tím víc.
Mysteriózní americké duo 18+ o sobě odmítá cokoliv prozradit a nechává za sebe mluvit jenom hudbu kombinující elektroniku s hip hopem a R&B feelingem. Svoji debutovou desku teprve chystají, už tak ale stihli uchvátit posluchače dvojicí mixtapů, které je vystřelily mezi nejslibnější objevy současné scény.
http://youtu.be/SxBui5mGD5s

Vstupenky jsou k dostání v předprodeji jen za 390 Kč přes SMSticket nebo v síti Ticketpro, Ticketstream a v MeetFactory. 490 Kč na místě.

Připojte se na facebooku k události:
https://www.facebook.com/events/725300804210504/?fref=ts

Mgr. Jan Hladonik
marketing/PR

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace