Redaktorka Hana Soukupová získala Regionální novinářskou cenu Adenauerovy nadace

14. listopad 2011

Nadace Konrada Adenauera v pátek 11. listopadu udělila Regionální novinářskou cenu redaktorce Českého rozhlasu České Budějovice Haně Soukupové za dokument s názvem Davídek. Snímek komise vybrala z konkurence 94 autorů z celé republiky.

„Rodina, o které jsem natáčela, to má opravdu těžké. Děti z podobných rodin mají do života ztížený start. Z ceny, kterou pořad dostal, se bude Davídek obrovsky radovat,“ sdělila Hana Soukupová.

Dokument Davídek pojednává o romském manželském páru, který si před šesti lety vzal do pěstounské péče svého matkou opuštěného synovce. Na příběhu je zvláštní fakt, že manželé sami mají stejnou zkušenost: oba vyrostli v dětském domově, našli víru v Boha i podporu dobrých lidí a díky nim dnes sami dokáží pomáhat druhým. Hana Soukupová sleduje jejich osudy v časosběrném dokumentu od roku 1997.

Vítězný pořad je z cyklu nazvaného Dobrá vůle z produkce Redakce náboženského vysílání pro ČRo 2 Praha.

Jihočeši při slavnostním předávání cen letos zabodovali. V kategorii tištěných médií zvítězil reportážní portrét o Láďovi Kajbarovi autora Radka Gálise, redaktora Jihočeského Deníku.

V letošním roce si Nadace Konrada Adenauera dala za cíl ocenit nejlepší „profil“, který ukazuje zajímavý životní příběh známých i obyčejných. Kritériem nebylo konkrétní téma, nýbrž metoda přístupu, idea, obtížnost rešerše, stupeň inovace atd.

Konrad-Adenauer-Stiftung si klade za cíl dlouhodobě podporovat demokracii a pluralismus. V této souvislosti si uvědomuje velkou důležitost žurnalistiky, proto podporuje práci novinářů v regionech. Projektem poukazuje na to, že práce novinářů v regionech může mít vysokou kvalitu. Ocenění má za úkol vyhodnotit nejlepší příspěvky a být také příkladem pro další novináře.

Více informací k soutěži naleznete na webových stránkách: http://www.kas.de/tschechien/cs/pages/10093/

autor: Tomáš Kollarczyk
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.