Rozhlasový koncert písničkáře Pavla Dobeše nabídne mnoho legrace i křehké písničkové skvosty

20. říjen 2014

Galérii význačných osobností zastupující rozličné hudební žánry, které koncertovaly ve Studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice, rozšíří ve středu 22. října večer známý a populární písničkář Pavel Dobeš.

Rodák z Frýdku-Místku se po ukončení základní školní docházky vyučil provozním elektromontérem v ostravské Nové huti, kam se po náhradní vojenské službě vrátil jako strojník do třísměnného provozu v Závodě 12 - Vysoké pece. Co se týče hudby, začal Pavel Dobeš s bigbítem. Brány folku a popularity se mu pootevřely vystoupením festivalu Folkový kolotoč v roce 1983, kde zahrál své rané a stále oblíbené písně Jarmila, Blažek nebo Hrušky.

V čase rozkládajícího se totalitního režimu v postupujících osmdesátých letech se k tomuto tématu po svém vyjadřoval Pavel Dobeš skrze různé groteskní postavičky a jejich písničkové příběhy umístěných zpravidla do Ostravy (a osobitě interpretované v tamním dialektu). Po politickém zvratu si hledal náměty zejména v cestách, a to hlavně po Americe.

„Je to den ode dne jiné. Jednou má člověk takovou bohatýrskou náladu a chuť zpívat veselé písničky, podruhé zase třeba mi není příliš do humoru, a to mi zase jdou naopak ty smutnější,“ komentuje záviděníhodnou různost a pestrost svého repertoáru pětašedesátiletý Pavel Dobeš, který na svém kontě má dvanáct alb včetně kompilací, i když to poslední řado – Banány – vyšlo už před šesti roky. Kromě songů plných svérázné legrace v něm lze totiž najít takové křehké skvosty jako Pecky v čokoládě, Bleděmodře nebo Něco o lásce…

Nezapomeňte, Pavel Dobeš zahraje ve Studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice ve středu 22. října od 19.00 hodin. Vstup je volný. Místenky si lze vyzvednout v rozhlasové recepci hodinu před začátkem veřejné nahrávky. Kapacita sálu je omezena.

Další informace i mnoho praktických tipů je k dispozici na webových stránkách budejovice.rozhlas.cz a na facebook.com/cbrozhlas.

Ing. Miroslav Tichák
manažer komunikace Český rozhlas České Budějovice

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace