Rozhlasový podzim slavil úspěch

26. říjen 2010

Letošní říjen se nesl ve znamení 1. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Rozhlasový podzim, který ve dnech 12. – 16. října uspořádali Český rozhlas a jeho vydavatelství Radioservis.

Český rozhlas tímto festivalem rozšířil své dosavadní aktivity v oblasti živého umění a zařadil se po bok předních veřejnoprávních rozhlasů v Evropě, které stejnou myšlenku realizují již mnoho let a přispívají tak ke kulturnímu životu své země,“ sdělil návštěvníkům po slavnostním koncertě 13. října prozatímní ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan.

Na festivalu se představily dva nejlepší polské rozhlasové orchestry - z Katovic a Varšavy, Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Komorní filharmonie Pardubice a Talichův komorní orchestr. Mezi dirigenty a sólisty je třeba vyzdvihnout vynikající výkony Tomáše Netopila, Alexandera Ghindina, Jiřího Bárty, Lukasze Borowicze, Julie Svěcené, Anastasie Vorotné či Iana Fountaina.

Dva ze šesti koncertů festivalu byly vyprodány, celková návštěvnost činila 78%.

Všechny koncerty vysílal Český rozhlas na stanici Vltava. Koncerty si dále objednaly k odvysílání i mnohé zahraniční rozhlasy, například z Německa, Maďarska, Slovinska, Portugalska, Velké Británie, Irska, ale i z Koreje či Austrálie. Videozáznam závěrečného koncertu z 16. října může veřejnost kdykoliv shlédnout na stránkách festivalu www.rozhlasovypodzim.cz.

Vedle hlavního cíle festivalu, jímž je prezentace zahraničních rozhlasových těles českému publiku, naplnil Český rozhlas další dva z deklarovaných cílů, mezi které patří propagace mladých nadějných sólistů a popularizace soudobé tvorby.

V příštím roce by Český rozhlas rád pozval do Prahy Symfonický orchestr Hessenského rozhlasu s věhlasným Paavo Järvim, Symfonický orchestr Slovenského rozhlasu nebo BBC Philharmonic.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace