Rozpočet Českého rozhlasu na rok 2016

16. prosinec 2015

Informace po zasedání Rady Českého rozhlasu ve středu 16. prosince 2015. Rozpočet Českého rozhlasu na rok 2016 byl zpracován v souladu s ustanovením § 8, odst. 1, písm. b) zákona č. 484/1991 Sb., o Českém rozhlasu. Do rozpočtu na rok 2016 byly zapracovány všechny organizační změny realizované v roce 2015, personální plán na rok 2016, požadavky na naplnění vysílacího schématu jednotlivých stanic Českého rozhlasu, plánovaný počet evidovaných rozhlasových přijímačů včetně propočtu výnosů z rozhlasových poplatků, předpoklad výnosů realizovaných podnikatelskou činností, propočet potřebných režijních nákladů k zajištění provozu Českého rozhlasu a plán investičních výdajů.

Rozpočet na rok 2016 plně zabezpečuje vysílání všech celoplošných, speciálních i regionálních stanic Českého rozhlasu.

Rozpočet Českého rozhlasu na rok 2016 v porovnání s rokem 2015

Rozpočet Českého rozhlasu na rok 2016 je sestaven jako vyrovnaný se shodným objemem nákladů a výnosů ve výši 2 193,0 mil. Kč (bez daně z příjmů právnických osob).

Do plánovaných nákladů byly zakalkulovány rozvojové projekty Českého rozhlasu, především rozšíření vysílání stanice ČRo Plus v souvislosti s přechodem jejího vysílání na VKV, dále náklady na vývoj nových formátů a vznik tzv. Kreativního HUBu, ale i posílení hlavních stanic Českého rozhlasu – Radiožurnálu a Dvojky a také Nových médií. Rovněž v nákladech byly vyčleněny prostředky na sportovní akce mimořádného rozsahu (LOH v Brazílii, ME v kopané ve Francii, ad.).

V rozpočtu není zahrnuta žádná finanční rezerva. Potenciální vícenáklady, resp. krytí mimořádných potřeb vzniklých v roce 2016, bude primárně hrazeno úsporami vytvořenými racionalizačními opatřeními v programových i servisních divizích během roku a řešeno realokací plánovaných finančních prostředků.

Meziroční porovnání výrazně ovlivnila novela vyhlášky Ministerstva financí České republiky č. 504/2002 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, pro účetní jednotky, u kterých hlavním předmětem činnosti není podnikání, kterou se řídí i Český rozhlas. Novela mění s účinností od 1. ledna 2016 mimo jiné pravidla pro účtování rozpouštění opravných položek a rezerv.

Nově se rozpouštění opravných položek a rezerv, namísto do výnosů třídy 659 (656), bude účtovat na stranu DAL nákladových účtů třídy 559 (556). Tím dojde ke sjednocení metodiky, která již několik let platí pro podnikatele.

Na rok 2016 plánuje Český rozhlas změnu zúčtování opravných položek ve výši 55,0 mil. Kč, která byla dle původní metodiky plánována ve výnosech. Po metodické úpravě se s tímto objemem už nepočítá na výnosové straně rozpočtu, ale kalkuluje se jako storno nákladů. Na celkový rozpočet má změna metodiky samozřejmě neutrální dopad, došlo pouze souvztažně ke snížení objemu nákladů a výnosů o 55 mil. Kč proti rozpočtu sestavenému dle staré účetní metodiky.

Tato skutečnost tedy výrazně ovlivnila meziroční porovnání rozpočtů uvedených v tabulce.

Na rok 2016 byl sestaven i investiční plán ve výši 120 mil. Kč.

Mezi hlavní investiční akce příštího roku patří:


Rekonstrukce studiového komplexu ČRo Brno, rekonstrukce publicistických pracovišť ve Studiovém domě, obnova přenosových VKV vozů pro zpravodajství, modulační procesory pro nové vysílače, nový zpravodajský redakční systém, konsolidace datových úložišť, prvky kybernetické bezpečnosti, digitalizace archivu, DMS systém a integrační platforma, realizace proskleného studia Radia Wave, rekonstrukce dohledového centra, rekonstrukce střechy a infrastruktury ČRo Ostrava, klimatizace v budově Římská 13, automatizované iRadio, hudební nástroje pro SOČR a řada dalších investic.

Spustit audio