Rütgersův palác navštívilo přes 600 lidí

10. červen 2014

7. června v době od 12.00 do 18.00 hodin proběhl Den otevřených dveří Českého rozhlasu Ostrava. Studio se tímto připojilo k pražskému termínu a bylo také součástí Ostravské muzejní noci. Budovou ČRo Ostrava prošlo během sobotního odpoledne rekordních 620 návštěvníků. Navštívili režie, studia, vysílací pracoviště, přenosový vůz, poslechli si cimbálovou muziku Jagár nebo kapelu Jistebnická 13.

První červnovou sobotu se pro posluchače Českého rozhlasu Ostrava otevřely dveře a mohli tak zjistit, co vše je třeba k tomu, aby se mluvené slovo moderátora, redaktora či písnička dostaly až do jejich rozhlasových přijímačů. Tuto nabídku využilo přes šest set spokojených návštěvníků. I přes oficiální ukončení akce v 18.00 hodin, trvaly následné prohlídky studií až do 20.00 hodin. „Naše kapacitní možnosti byly na maximu. Délka prohlídky jednotlivých stanovišť a počet účastníků na skupinu byl stanovena tak, aby každý návštěvník od nás odcházel spokojen,“ řekl Daniel Martínek, manažer komunikace ČRo Ostrava.

Před vstupem do budovy ostravské stanice Českého rozhlasu vítali návštěvníky svými písněmi harmonikář a flašinetář. Každý příchozí pak dostal drobný dárek, sladkost a pořadové číslo, na základě kterého byl vyvolán do určené skupiny. Počkat návštěvníci mohli ve velkém hudebním studiu, ve kterém se obvykle pořádají koncerty v přímém přenosu nebo zde natáčí své nahrávky hudební tělesa a kapely. Tady si poslechli cimbálovou muziku Jagár, zjistili něco o historii rozhlasu a následně si je vyzvedli jednotliví průvodci.
Spolu s výkladem si pak prohlédli přenosový vůz, kterým se zajišťují přímé přenosy nebo záznamy z exteriéru. Podívali se do režií, ve kterých se natáčí slovesná tvorba nebo upravují hudební snímky a prohlídli si výstavu rozhlasové techniky. V newsroomu se pak seznámili s prací redaktorů. Poslední zastávkou bylo studio, odkud se živě vysílá. Ti odvážnější se stali součástí živého vysílání. Přímo ze studia poslali svým blízkým pozdravy nebo přání spolu s písničkou.

Na závěr Dne otevřených dveří se v hudebním Studiu 1 uskutečnil koncert dechové hudby Jistebnická 13 s volným vstupem. Koncert moderoval oblíbený redaktor Českého rozhlasu Ostrava Artur Kubica.
V průběhu Dne otevřených dveří si mohli návštěvníci prohlídnout unikátní mobilní výstavu „Kdo postavil Libušín?“ věnovanou k 130. výročí turistického spolku Pohorská jednota Radhošť. Součástí výstavy byla mobilní pokladnička sbírky Valašského muzea v přírodě z Rožnova pod Radhoštěm, do které mohli návštěvníci přispět na obnovu vyhořelé chaty Libušín na Pustevnách.
Tuto významnou národní památku poničil 3. března 2014 požár. Český rozhlas se už v prvních chvílích zapojil do podpory sbírky, kterou zřídilo Valašské muzeum v přírodě. Z pozice veřejnoprávního média inicioval Český rozhlas na konci března také vznik sbírky Nadačního fondu Českého rozhlasu na obnovu Libušína. Ta rozšiřuje již stávající pomoc, umožnila zřízení dárcovských SMS a realizaci charitativní akce, která proběhla 3. května ve skanzenu muzea v Rožnově pod Radhoštěm. Na účtu sbírky na obnovu Libušína je nyní přes 7 milionů korun.

Spustit audio