Setkání kovářů ve vysílání Českého rozhlasu Ostrava

30. červenec 2015

O prvním srpnovém víkendu se v rožnovském Valašském muzeu v přírodě koná 25. ročník Dnů řemesel a setkání kovářů. V sobotu 1. srpna v čase od 13.00 do 14.00 hodin přinese Český rozhlas Ostrava svým posluchačům v živých vstupech to nejzajímavější z konání akce.

Do Dřevěného městečka Valašského muzea v přírodě se sjedou kováři z celé České republiky, kteří budou po celý víkend předvádět různé techniky zpracování železa na mnoha výhních a kovadlinách. Návštěvníci se mohou těšit na ukázky prací více než 150 řemeslníků – kromě šedesáti kovářů na kameníky, klempíře, bednáře a další řemeslníky. K vidění budou staré profese při zpracování a opracování dřeva – výroba štípaných plotů, žebříků, sudů, oken a dveří, loukoťových kol a násad do různého nářadí. Oživením programu bude podkování koní ve fojtském dvoře a výroba podkov. V Radnici bude mistr stavitel projektovat se svým kresličem stavební výkresy. Vystaven zde bude projekt na obnovu jídelny Libušín.

Návštěvníci si mohou sami mimo jiné vyzkoušet i oplétání demižónů, práce na tkalcovském stavu, pletení slaměných ošatek. K obdivu budou připraveny unikátní benzínové motory, které budou pohánět štípačku, cirkulárku. V provozu bude i stodvacetiletý parní stroj. Ve stáncích bude prezentována výroba různých druhů bižuterie, výrobků z včelího vosku, štípaných holubiček, keramického pečiva, malování na skle, zdobení a vytlačování perníků.

„Postavit dřevěnici a ještě si zasoutěžit budou moci děti po oba dny na velkém palouku Dřevěného městečka. Svoji zručnost mohou malí i velcí vyzkoušet také v sekání, řezání, zatloukání hřebíků, v jízdě na dřevěných koníčcích či při zdobení perníčků. Chybět nebudou ani ukázky sokolníků s dravci. Ve stáncích budou probíhat vědomostní soutěže s lesnickou tématikou. Pro soutěžící budou přichystány odměny,“ uvedl Jindřich Ondruš, ředitel muzea.
Program bude doplněn vystoupením hudebních kapel v amfiteátru i v areálu městečka. V neděli od 15.00 hodin zahraje v amfiteátru vizovická kapela Fleret.

Přímý přenos dění z letošního Dne řemesel a setkání kovářů uslyší posluchači Českého rozhlasu Ostrava v sobotu 1. srpna od 13.00 hodin na frekvencích: REGION 99,0 FM * Ostravsko 107,3 FM * Těšínsko 105,3 FM * Opavsko 102,6 FM * Bruntálsko 95,5 FM nebo také na internetových adresách: http://www.rozhlas.cz/iradio/zive_regionalni a www.play.cz/cesky-rozhlas-ostrava.

Spustit audio
autoři: Daniel Martínek , Pavlína Polášková