Silvestr ve vysílání Českého rozhlasu

27. prosinec 2012

Poslední dvě hodiny letošního roku budou ve vysílání Dvojky Českého rozhlasu a všech jeho regionálních stanic nést název „Silvestr ve znamení trojek“. Záznam veřejné nahrávky z pražského Divadla na Vinohradech začíná ve 22.00 hodin.

Na rozhlasové posluchače čekají 3 moderátoři - Karel Štědrý, Zdeněk Junák a Sabina Laurinová, 3 orchestry - Gustava Broma, který řídí Vladimír Valovič, skupina Patrola Šlapeto pod vedením Radana Dolejše a skupina Sestry Havelkovy s doprovodným kvartetem a 3 generace herců a zpěváků - Jan Přeučil, Ladislav Županič, Pavel Trávníček, Pavlína Filipovská, Josef Zíma, Dasha, Jan Smigmator, Zora Jandová, Zdenek Merta, Jolana Smyčková, Tibor Lenský, Dagmar Zázvůrková, Martina Balogová, Jan Bendig a Tomáš Savka.

Základní myšlenka programu vychází z číslovky 3, která se objeví v letopočtu příštího roku 2013. Dále připomíná, že v roce 1923 vznikl Československý rozhlas (2013 - 90 let), v roce 1953 vznikla Československá televize (2013 - 60 let) a v roce 1993 vznikly Česká republika a Slovenská republika (1. 1. 2013 - 20 let).

I další silvestrovské vysílání Českého rozhlasu bude letos velmi bohaté. Všechny stanice přinesou to nejlepší, co v průběhu roku 2012 natočily. Sáhneme i do rozhlasových archívů pro to nejlepší z let minulých. Chybět nebude ani aktuální zpravodajství včetně Zelené vlny a předpovědi počasí.

Tradiční Silvestrovský Radiožurnál startuje po 20. hodině, průvodci posledními hodinami letošního roku budou Lucie Výborná a Jan Pokorný. Novoroční projev prezidenta republiky Václava Klause zazní 1. ledna ve 13.00 hodin.

Na Dvojce Českého rozhlasu začne silvestrovský program již v pět hodin ráno pořadem Silvestrovské Dobré ráno, Česko, kde Světla Magni a Jiří Holoubek naservírují posluchačům ochutnávku z celodenního programu. V průběhu celého dne budou znít koncerty různých hudebních žánrů, uslyšíte Silvestrovský Tobogan s Alešem Cibulkou z Divadla u Hasičů, rozhlasovou hru Na kometě a řadu dalších relací. Na Nový rok se ranního mikrofonu ujmou Světla Magni a Jiří Kokmotos. Chybět nebude ani Novoroční bohoslužba církve římskokatolické z kostela sv. Rodiny v Praze – Řepích. Večer se můžete těšit na Stopy, fakta, tajemství, které v 18.03 přinesou příběh Britové u rozhlasu. I na Dvojce Českého rozhlasu můžete 1. ledna ve 13.00 hodin vyslechnout poslední novoroční projev Václava Klause ve funkci prezidenta České republiky.

Český rozhlas 3 – Vltava naváže na tradici monografických silvestrovských celodenních vysílání. Letos to bude svět vůní a chutí – gastronomie. Gastronomické inspirace bude stanice hledat ve všech obvyklých vltavských žánrech – v próze, poezii, dramatu, dokumentu, hudbě i historii. V průběhu dne zazní výběr z textů známých autorů Jaroslava Haška, Bohumila Hrabala, Alphonse Alaise, Franze Kafky a mnoha dalších.

Na Nový rok v 10.15 hodin se můžete těšit na Novoroční koncert Vídeňských filharmoniků, který bude vysílán přímým přenosem z Velkého sálu Hudebního spolku ve Vídni. Diriguje Franz Welser-Möst. Slovem provází Tomáš Černý.

Český rozhlas 6 připravuje silvestrovský speciál pořadu Názory a argumenty, kdy ve čtyřech částech uslyšíte shrnutí roku 2012 v České republice, ve světě i v kultuře. Závěrečné slovo roku 2012 a půlnoční přípitek na nový rok 2013 připravil Radko Kubičko.

Silvestrovská zábava bude mít prostor i ve vysílání jednotlivých regionálních stanic. Moravský Silvestr 2012 vás čeká ve vysílání moravských stanic ČRo. Veselé a chutné ohlédnutí Marcely Vandrové, Zory Ježkové a Dagmar Misařové za letošním Moravským rokem plným moravských a slezských dobrot - od štramberských uší, přes loštické tvarůžky, valašské frgály, velkopavlovické víno, jesenickou zvěřinu až po horňácké speciality můžete poslouchat od 15.00 – 17.00 hodin. Hrají a zpívají Cimbálová muzika Technik, Horňácká cimbálová muzika Petra Miškeříka, A. M. Úlet a další. Dramaturgie a režie Michal Bureš.

Ve vysílání ČRo Hradec Králové začne již v 15.00 první část zábavného pořadu Sejdeme se na Šalandě. Další části pokračují v 17 a 18 hodin. Řada zábavných pořadů a hudba čeká na posluchače i v rámci společného nočního vysílání regionálních stanic Českého rozhlasu.

Veškeré podrobné programy všech stanic najdete na webových stránkách rozhlas.cz.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace