Silvestrovské vysílání ČRo nabídne zajímavé osobnosti, speciální pořady i zábavu

28. prosinec 2016

Vysílání stanic Českého rozhlasu na závěr roku bude plné zábavných pořadů, speciálních vydání a rozhovorů se zajímavými osobnostmi. Radiožurnál nabídne rozhovor s Natalií Portman nebo českým držitelem michelinské hvězdy Radkem Kašpárkem, slavnostní přípitek si mohou posluchači užít společně se Zdeňkem Svěrákem a Lukášem Krpálkem. Dvojka nabídne vysílání plné humoru s celou řadou známých jmen a ukáže mimo jiné netradiční pohled na vyšetřování zločinů. Vltava uvede americký sen podle Andyho Warhola a seriál Dějiny jazzu v 10 minutách. Plné zajímavostí, humoru a známých osobností bude také vysílání regionálních stanic.

Vysílání Radiožurnálu nabídne řadu rozhovorů se speciálními hosty. Na Silvestra je pro posluchače připraveno povídání s Radkem Kašpárkem, který letos v březnu získal prestižní michelinskou hvězdu a Odpolední Silvestrovský Host Radiožurnálu přinese rozhovor s americkou herečkou Natalií Portman. V nedělním vysílání posluchači uslyší Novoroční výběr z Víkendových Hostů Radiožurnálu, které v průběhu roku 2016 zpovídala moderátorka Patricie Strouhalová. Vrcholit budou koncem roku hned dva mimořádné seriály – Vzpomínky na olympijské hry v Riu a Očekávané události roku 2017. Slavnostní přípitek si mohou posluchači užít společně se Zdeňkem Svěrákem a Lukášem Krpálkem.

Na Silvestra se jeden z klíčových pořadů ČRo Plus Den podle změní na Rok podle. V pořadu se setkají výjimečně všechny osobnosti, které tento pořad během roku připravují, a společně budou glosovat, co přinesl uplynulý rok. Anketa Výrok roku, ve které mohou posluchači volit výrok roku 2016 podle výběru deseti předních komentátorů spolupracujících s ČRo Plus, vyvrcholí silvestrovskými Názory a argumenty.

„Čekání na Nový rok s Českým rozhlasem Dvojka se ponese v humorném duchu. Pro posluchače jsme připravili vysílání plné veselého vyprávění a historek známých osobností nebo rozhlasovou estrádu s hvězdným obsazením. Chybět nebude ani řada zajímavých informací v populárně vědeckém magazínu Meteor a z jiné perspektivy se podíváme také na vyšetřování zločinu,“ uvedl šéfredaktor Dvojky Martin Groman.

Stanice uvede netradiční vydání populárně vědeckého magazínu Meteor a těsně po desáté hodině začne Okouzlení Silvestrem. Luděk Munzar a František Novotný posluchačům nabídnou ochutnávku svého oblíbeného humoru a vysvětlí, jak vůbec vzniklo slovo Silvestr. Silvestrovská lékařská prohlídka s Alešem Cibulkou a jeho hosty začne po 11. hodině v Toboganu a v pořadu Zpěvy komické v Myši nostalgické zavzpomínají známí umělci spolu s Ondřejem Suchým na to veselejší ze života. V pořadu Historie českého zločinu speciál posluchače odborní poradci populárního dokumentárního cyklu přesvědčí, že i při odhalování zločinu není nouze o humorné situace.

V Silvestrovském stříbření se podělí o veselé historky Bára Hrzánová a herci příbramského divadla, následně pozve Dvojka posluchače na pořad Hodinový debakl. Do thrilleru o nástrahách silvestrovské noci číhajících nejen na hodinového manžela si režisér Ivan Holeček vybral opravdu hvězdné obsazení - Oldřicha Kaisera, Jiřího Lábuse, Pavla Baťka, Janu Strykovou a další. V Zachráněném Silvestru, rozhlasové estrádě, do níž možná přijde i kouzelník, se mohou posluchači těšit na celou plejádu známých jmen. Přijdou Otakar Brousek, Oldřich Kaiser, Taťjana Medvecká, Valérie Zawadská, Ivana Andrlová, Oldřich Vízner a další. Na dobré víno a kus řeči pozve Dvojka své posluchače před půlnocí do Sklípku za Václavem Postráneckým a Jožkou Šmukařem.

Vltava připravila program s názvem Proměny amerického snu, kterým uzavře celoroční vysílání věnované americké kultuře. Do posledního dne roku vstoupí speciálním vydáním pořadu Víkendová příloha, jehož dominantou bude portrét básníka Allena Ginsberga připravený Josefem Rauvolfem. Hlavní silvestrovský program, který začíná ve 12 hodin, otevře pořad Chyťte se nebe! o „americkém snu pod českou peřinou“ v podání Jana Skácela, Josefa Škvoreckého a Ivana Vyskočila. Odpolední vysílání vyvrcholí krutým snem o budoucnosti podle spisovatele Raye Bradburyho v jeho Fénixově kronice.

Hlavním pořadem večerní části amerického silvestrovského dne bude opereta Johna Philipa Sousy El Capitan z roku 1896. Po půlnoci přednese svůj horoskop na rok 2017 vltavský astrolog Vítězslav Čížek a podstatnou část novoroční noci stráví posluchači v americkém snu podle Andyho Warhola. Celé silvestrovské vysílání na Vltavě prostupuje seriál Dějiny jazzu v 10 minutách, jehož motto zní „na počátku byl rytmus!“

V sobotu 31. prosince nabídne svým posluchačům Radio Wave reprízu pořadu Best of hudba 2016 a Sváteční Stage. Od 20 hodin zazní záznam představení Rádia Ivo a ve 22 hodin začne silvestrovská show s Jiřím Špičákem, Milošem Hrochem a jejich hosty.

Rádio Praha přinese svým posluchačům výběr toho nejzajímavějšího z vysílání, Svatoštěpánské tradice nebo rozhovor a písničky Iva Jahelky. V Novém roce uvede mimo jiné hudební pořad o africko-české vokální skupině Nsango Malamu, hrající převážně africké duchovní písně.

Ve znamení dobré nálady bude konec roku také ve vysílání regionálních stanic Českého rozhlasu. Plné zábavy bude silvestrovské vysílání Českého rozhlasu Region.

„Na Silvestra se mohou posluchači těšit na pěkně veselou partičku. Ivan Mládek, Lenka Plačková a Jan Mrázek vás v Silvestrovských Pochoutkách po 10. hodině bezesporu pobaví spoustou historek spojených s koncem roku,“ uvedl vedoucí Programu ČRo Region Pavel Kozler.

Posluchači Regionu se mohou na Silvestra těšit také na poslední díl pořadu Co vy na to, doktore? Čtyři populární doktoři – Radim Uzel, Roman Šmucler, Petr Šmolka a Petr Arenberger – se v něm zamyslí právě nad Silvestrem. Dozvíte se, proč je Silvestr pracovní den, pokud zrovna nevyjde na sobotu, i když se toho v tento den zrovna moc neudělá, nebo v čem se liší oslavy konce roku na Hradě s oslavou v Bílém domě nebo Buckinghamském paláci.

Regina DAB Praha uvede na Silvestra záznam improvizační show se Simonou Babčákovou a Janem Maryškou z Malostranské besedy. Uslyšíte nejenom improvizovanou silvestrovsko – novoroční pohádku pro dospělé, ale také skvělou muziku v podání Báry Polákové, Neřež, Lucie Šoralové, Tomáše Měcháčka, kapely Cirkus Problem a mnoha dalších. Na Nový rok od 18 hodin bude Regina DAB Praha vysílat řídící kódy a hudbu ke slavnostnímu novoročnímu ohňostroji v Praze na Letné.

Poslední tři hodiny letošního roku budou ve společném regionálním vysílání ve znamení Silvestrovské Humoriády. Posluchače budou bavit Václav Vydra, Luděk Sobota, Uršula Kluková, Ladislav Županič, Naďa Konvalinková, Petra Černocká, Josef Mladý, Ota Jirák a Pavel Nový. Scénky do vysílání tentokrát budou vybírat sami hosté, pro které si moderátor Patrik Rozehnal vybral pestrou paletu archivních scének.

Spustit audio