SOČR nabídne v jubilejní 90. sezoně pestrou dramaturgii včetně několika novinek

14. duben 2016

Pestrou dramaturgii své jubilejní 90. sezony včetně několika novinek představil SOČR na dnešní tiskové konferenci za přítomnosti generálního ředitele Českého rozhlasu René Zavorala, šéfdirigenta Ondreje Lenárda a ředitele orchestru Jakuba Čížka. Atraktivní vyznění koncertů umocní spolupráce s výraznými interprety. Povědomí o kvalitách rozhlasových symfoniků posílí kampaň s ústředním sloganem „Boříme zdi“.

V říjnu tohoto roku si připomeneme devadesát let od vzniku prvního rozhlasového orchestru u nás, přímého předchůdce dnešního SOČRu. Do jubilejní sezony orchestr pozval významné hostující umělce a připravil pestrou dramaturgii. Koncerty si návštěvníci mohou vychutnat ve třech koncertních řadách konaných ve čtyřech sálech. Program je sestaven ze slavných děl světové hudební literatury i méně hraných českých kompozic včetně několika novinek. Chybět nebudou hudební experimenty a prolínání žánrů. Pro šéfdirigenta Ondreje Lenárda bude 90. sezona již šestou v čele rozhlasových symfoniků. Pokračuje i spolupráce orchestru s Tomášem Braunerem coby hlavním hostujícím dirigentem.

V cyklu R – Když klasika je vášní – nabídne SOČR svým předplatitelům dvanáct koncertů ve Dvořákově síni Rudolfina. Programy úvodního koncertu s trojicí Beethovenových děl a závěrečného večera, na kterém zazní Mahlerova 2. symfonie „Vzkříšení“, odrážejí přání a interpretační akcenty šéfdirigenta Ondreje Lenárda. Posluchači se s ním setkají celkem na šesti koncertech. V řadě R se dále představí výrazné domácí i zahraniční osobnosti – dirigenti Tomáš Netopil, Zdeněk Mácal, Vladimír Válek či Stefan Asbury, barytonista Markus Werba, trombonista Christian Lindberg, klavíristé Jean-Efflam Bavouzet a Nicolas Hodges, violoncellisté Michal Kaňka a István Várdai, houslista Jan Mráček, pěvkyně Kateřina Kněžíková, Veronika Hajnová, Jana Šrejma Kačírková a mnozí další. Vedle hojně uváděných děl zazní i méně známé kompozice českých autorů Josefa Bohuslava Foerstera, Miloslava Kabeláče, Svatopluka Havelky, Jana Nováka nebo Miroslava Srnky. Na objednávku SOČRu vznikla nová symfonie Pavla Zemka Nováka.

V rámci cyklu N – Nové horizonty, od něhož můžete opět očekávat nevšední zážitky, vystoupí SOČR vedle Smetanovy síně Obecního domu také v moderním sálu Fora Karlín. Hudebníci se společně s moderátory Českého rozhlasu Lucií Výbornou a Janem Pokorným vypraví do sfér filmové, jazzové, latinsko-americké i české populární hudby. V úvodním koncertu cyklu se jedna z nejlepších českých kapel Tata Bojs vůbec poprvé spojí se symfonickým orchestrem, aby v premiéře představila originální aranže svých nejznámějších písní. Další koncert nabídne lahůdky ibero-americké hudby. Klasika v rukou jazzmanů, to je leitmotiv večera, na kterém SOČR zahraje společně s Rozhlasovým Big Bandem Gustava Broma. Další program bude zasvěcen melodiím z nejslavnějších italských filmů, které doprovodí ukázky italské kinematografie, promítané na velkoplošném plátně. A závěrečný koncert je zadán pro trio Ondřej Brousek – Ondřej Brzobohatý – Jan Kučera a jejich osobitý program, plný hudebních vtipů, improvizace a překvapení.

Novinkou, kterou výroční sezona přinese, je komorní řada S – Tady žije SOČR. Orchestr své příznivce pozve tak trochu „na návštěvu domů“, do legendárního Studia 1 Českého rozhlasu, a blíže představí jednotlivé hráče, nejednou zároveň skvělé sólisty či komorní partnery. Vstup bude bezplatný, role průvodců se ujmou moderátoři Jitka Novotná a Vasil Fridrich.

Přenosy či záznamy koncertů již tradičně nabídne stanice Vltava. Záznam koncertu SOČRu s kapelou Tata Bojs odvysílá stanice Radiožurnál. Vybrané koncerty se dočkají videozáznamu v HD kvalitě na YouTube kanálu Koncerty Českého rozhlasu.

Díky podpoře veřejnoprávního rozhlasu se dlouhodobě daří udržovat nízké ceny vstupného. Vstupenky na koncerty v řadě R lze získat už od 140 Kč, na koncerty v řadě N od 230 korun. Nový cyklus S je přístupný zdarma. Za celý cyklus R, který obsahuje celkem 12 koncertů, abonenti zaplatí od 1200 do 2700 Kč (bez slevy).

Prodej abonentních vstupenek bude zahájen 16. května pro stávající abonenty a 23. května pro nové abonenty v Prodejně Českého rozhlasu, Vinohradská 12, Praha 2. Prodej jednotlivých vstupenek bude zahájen 1. června a lze je zakoupit online na socr.rozhlas.cz nebo na colosseumticket.eu, dále v Prodejně Českého rozhlasu, v pokladně Obecního domu, v pokladně ČF v Rudolfinu nebo také v prodejních místech sítě ColosseumTicket. Bezplatný vstup na řadu S si zajistíte registrací na telefonním čísle 221 551 402 nebo na mailu socr@rozhlas.cz.

V 90. sezoně se bude SOČR prezentovat zcela novou marketingovou kampaní, která má přispět k získání nového publika. Její slogan „Boříme zdi“ odkazuje na odbourávání mýtů o nezáživnosti klasické hudby, na experimenty, nadhled, vtip, improvizaci, prolínání žánrů i sbližování zdánlivě odlehlých skupin profesionálů a „pouhých“ nadšenců.

Cílí na potenciální návštěvníky koncertů ve věku 30–50 let, kteří dosud klasiku nevyhledávali, ale kulturu jako takovou mají rádi. Opírá se o poutavou dramaturgii i dostupné a srozumitelné informace, ve značné míře prezentované v prostoru, který je této cílové skupině blízký (web, sociální sítě).Vizuály budou umístěny v MHD, na tramvajových zastávkách a veřejných výlepových místech. Do všech propagačních aktivit jsou zapojeni přímo členové orchestru nebo jeho vedení.

Do 90. sezony vstupuje SOČR s mnoha smělými plány a předsevzetími, elánem i odhodláním. Velkou oporou je mu zázemí domovské instituce, jejíž představitel, generální ředitel ČRo René Zavoral, při setkání s novináři uvedl: „Český rozhlas je na svůj symfonický orchestr velmi pyšný. Nejednou dokázal, že se o něj umí postarat, zabezpečit ho a zajistit mu klidnou existenci. Od tělesa i nadále očekává skvělé výkony a celkově špičkový dojem při reprezentaci na pódiích domácích i zahraničních.“

Spustit audio