SOČR: Sólo pro housle, trombón a lesní roh

7. říjen 2016

V rámci narozeninových oslav své „devadesátky“ připravil SOČR několik dárků pro všechny, kdo s chutí slaví s ním. I pro sebe sama! Jedním z nich je zbrusu nová abonentní řada, takzvané „Koncerty S“ s podtitulem Tady žije SOČR. Na otázku, kde žije, přichází jasná odpověď: Ve Studiu 1 v budově na Vinohradské ulici, v prostoru, kde se zkouší a také hojně natáčí. Nedávno byl zrekonstruován a jeho nová podoba ohromuje nejen estetickým pojetím, ale i nebývale moderním, z technického hlediska nanejvýš profesionálním zázemím.

Právě tady vám SOČR nabízí bezvadnou příležitost, totiž navštívit zdarma koncerty, na kterých můžete naše hudebníky poznat v poněkud novém světle – jako sólisty či komorní hráče.

První z řady těchto večerů přivede v úterý 11. října před publikum coby sólisty hornistku Janu Švadlenkovou, trombonistu Pavla Čermáka a jako hosta mladou houslistku Pavlu Tesařovou. Komorní sestavu bude dirigovat Jan Talich, večerem vás provedou moderátorka Jitka Novotná a herec Vasil Fridrich.

Na programu jsou tři poměrně málo známé – ba dokonce i neznámé – skladby. První, pro sólový lesní roh a trombon, napsal Michael Haydn, bratr slavného Josefa. Působil v Salcburku a intenzivně se zde stýkal s W. A. Mozartem. Jeho vytříbená hudba plně obstojí v konkurenci tehdejší autorské elity. Od Josefa Slavíka, českého, předčasně zesnulého autora raného romantismu, vyslechnete svěží Houslový koncert a moll. A v závěru vás potěší Symfonie F dur Antonína Rejchy. Z jeho odkazu se hrají zejména dechové kvintety, ale je to nespravedlivé k ostatní tvorbě, která je rovněž zajímavá a mnohdy objevitelská.

Spustit audio