Stanice Plus vstoupí na VKV letos na podzim

2. duben 2015

Letos na podzim rozšíří Český rozhlas vysílání stanice Plus na velmi krátkých vlnách. Umožnila to novela zákona, kterou včera podepsal prezident Miloš Zeman. Stanici, která se věnuje především analytické publicistice, to mimo jiné pomůže rozšířit svou posluchačskou základnu. V pásmu VKV si Plus bude moci naladit až 80 procent obyvatel.

„Vstup stanice Plus na VKV byl jednou z našich priorit a ze strategických cílů, které se Českému rozhlasu podařilo pod mým vedením naplnit. Jsem rád, že stanice Plus bude mít možnost zasáhnout svým programem větší množství obyvatel. Očekáváme, že bude nadále doplňovat programové portfolio Českého rozhlasu pro náročnější posluchače,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan.

Stanice Plus zatím vysílá na VKV jen v Praze a okolí v dopoledním a odpoledním bloku. Jinak Český rozhlas vysílání této stanice šíří digitálně a v pásmu středních vln. Český rozhlas má ve svém rozpočtu vyčleněnou rezervu na rozšíření vysílání stanice Plus v řádech jednotek milionů korun. Pro šíření Plus budou využity kmitočty, které Český rozhlas získá optimalizací vlastní sítě.

„Stanice Plus by mohla začít vysílat na VKV v říjnu, nejdéle v listopadu tohoto roku. Programové podobě vysílání i technickým řešením se věnujeme intenzivně již delší dobu. Český rozhlas vytvořil strategický tým, který pracuje na budoucí podobě stanice Plus, především jejím programu. Ucelenou podobu vysílání této stanice představí Český rozhlas začátkem září,“ řekl náměstek generálního ředitele pro program a vysílání René Zavoral.

Celoplošná stanice Plus začala vysílat 1. března 2013. Nabízí analytickou publicistiku, komentáře, diskuse, interaktivní pořady. Analyzuje současnost a aktuální dění v širších souvislostech společenských, historických, ekonomických či kulturních. Český rozhlas Plus je také informačním kanálem pro témata z oblasti vědy a techniky nebo historie.

Spustit audio