Stanice Vltava a Eurorádio budou vysílat z Plzně

17. duben 2015

Začne Deset dnů Eurorádia a Českého rozhlasu Vltava z Plzně. Jde o speciální mezinárodní vysílací projekt. Český rozhlas v něm představí partnerským veřejnoprávním rozhlasům západočeskou metropoli jako jedno ze dvou měst, která letos nesou titul Evropské hlavní město kultury. Pro zahraniční i tuzemské posluchače je ve dnech 17. – 26. dubna připraveno osm koncertů.

„Český rozhlas se stal jediným rozhlasovým mediálním partnerem evropského hlavního města kultury Plzně 2015. Součástí této spolupráce jsou nejen pravidelné informace o dění v Plzni, vlastní koncerty a akce pro veřejnost, ale také přímé přenosy a záznamy akcí, které prezentují místní hudební kulturu,“ uvedl generální ředitel Peter Duhan.

Speciální vysílání z Plzně se na deset dnů stane součástí dlouhodobé série koncertů Eurorádia. Cílem je umožnit posluchačům zažít atmosféru pulzující hudební scény jednotlivých regionů Evropy.

„Vrcholem série hudebních pořadů budou nepochybně přímé přenosy. V pondělí 20. dubna zazní z kulturního domu Peklo v podání Plzeňské filharmonie a dalších umělců pod vedením šéfdirigenta Tomáše Braunera Dvořákův symfonický triptych Příroda, Život a Láska a Janáčkova kantáta Amarus. Ve středu v Telefonotéce živě vysíláme setkání s komponistou Eduardem Spáčilem, na jehož povídání naváže večerní medailon Studia pro experimentální hudbu ČRo Plzeň. Na pátek je zařazen zpožděný přímý přenos jazzového koncertu kapely Vertigo a v sobotu zazní na vlnách ČRo Vltava i evropských rádií v přímém přenosu z Velkého divadla Smetanova Prodaná nevěsta,“ řekl Petr Veber, vedoucí hudební redakce stanice Vltava.

Stanice Vltava připravila i celou řadu dalších pořadů, a to nejen hudebních. Například v pátek 17. dubna „deset dní“ zahájí dokumentární kompozicí o plzeňské katedrále sv. Bartoloměje a projekt zakončí v neděli 26. dubna přímým přenosem bohoslužby z katolického chrámu v Plzni – Borech.

Kompletní program je k dispozici na vltava.rozhlas.cz.

Spustit audio