Stanice Vltava letos nabízí 14 přímých přenosů a záznamů z Pražského jara

7. květen 2014

Český rozhlas je partnerem mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro od jeho prvního ročníku v roce 1946. Také v roce, kdy se připomíná padesát let existence třetího, tedy kulturního okruhu veřejnoprávního rozhlasu, známého od 70. let jako stanice Vltava, nabízí přímé přenosy a záznamy řady festivalových koncertních programů. První se uskutečnil již v březnu, kdy se konal mimořádný koncert Sanfranciského symfonického orchestru.

Od 12. května do 9. června pak rozhlasové vysílání zprostředkuje dalších třináct koncertů, včetně úvodního a závěrečného festivalového večera. Patří mezi ně mj. vystoupení orchestrů z Katovic a Bamberku, recitál pianisty Romana Rabinoviche či poslední pražský koncert souboru Hilliard Ensemble a také několik koncertů staré hudby. A čtyřikrát Vltava přepojí do Rudolfina také ke sledování finálových koncertů soutěže Pražského jara.

Seznam přímých přenosů a záznamů z Pražského jara na stanici Vltava:

Pondělí 12. 5. 2014, 20.00 hodin
Přímý přenos zahajovacího koncertu 69. ročníku festivalu Českou filharmonii řídí ve Smetanově síni její šéfdirigent Jiří Bělohlávek. Smetanovu Mou vlast při této příležitosti uvedou společně po mnoha letech. Koncert je věnován letošnímu 100. výročí narození Rafaela Kubelíka, který byl u vzniku festivalu v roce 1946 a který s Českou filharmonií při návratu z exilu zahájil v roce 1990 první „svobodné“ Pražské jaro po čtyřech desetiletích vlády komunistického režimu.

Úterý 13. 5. 2014, 16.00 a 20.00 hodin
Přímé přenosy dvou veřejných festivalových koncertů, na nichž postupně vystoupí čtyři finalisté mezinárodní interpretační soutěže v oboru hry na hoboj. V Rudolfinu je doprovází Pražský komorní orchestr.

Středa 14. 5. 2014, 16.00 a 20.00 hodin
Přímé přenosy dvou veřejných festivalových koncertů, na nichž postupně vystoupí čtyři finalisté mezinárodní interpretační soutěže v oboru hry na fagot. V Rudolfinu je doprovází Komorní filharmonie Pardubice.

Čtvrtek 15. 5. 2014, 20.00 hodin
Přímý přenos festivalového koncertu Symfonického orchestru Českého rozhlasu. V Obecním domě s dirigentem Petrem Altrichterem a Romanem Patočkou mj. uvedou ve světové premiéře Houslový koncert Adama Skoumala. V programu kompletně sestaveném z české hudby dále spoluúčinkuje Kühnův smíšený sbor.

Neděle 25. 5. 2014, 20.00 hodin
Přímý přenos festivalového koncertu, na němž v Rudolfinu světoznámý soubor Les Arts Florissants, jeden z vůdčích ansámblů ve světě staré hudby, uvede madrigaly Claudia Monteverdiho.

Úterý 27. 5. 2014, 20.00 hodin
Přímý přenos festivalového koncertu, na němž v Obecním domě Polský národní rozhlasový orchestr z Katovic mimo jiné doprovodí hráčku na lesní roh Kateřinu Javůrkovou, vítězku loňské soutěže Pražského jara, a to v české premiéře skladby Winterreise z pera klasika současné polské hudby Krzysztofa Pendereckého.

Středa 28. 5. 2014, 20.00 hodin
Přímý přenos festivalového koncertu, na němž v Rudolfinu uznávaný soubor staré hudby Accademia Bizantina doprovodí jednoho z nejznámějších kontratenoristů současnosti Andrease Scholla, pěvce, který vystoupí v Praze po více než deseti letech. Znít bude výhradně hudba anglického barokního autora Henryho Purcella.

Pátek 30. 5. 2014, 20.00 hodin
Přímý přenos festivalového koncertu, na němž bude v Rudolfinu naposledy v Praze zpívat Hilliard Ensemble. Na programu je stará a nová hudba – skladby Johanna Sebastiana Bacha a Arvo Pärta. Legendární komorní vokální soubor letos na podzim po čtyřicetiletém působení definitivně ukončí uměleckou činnost koncertem v londýnské Wigmore Hall.

Neděle 1. 6. 2014, 14.00 hodin
Záznam recitálu Romana Rabinoviche, vítěze Mezinárodní klavírní soutěže Arthura Rubinsteina z roku 2008. Koncert s díly J. S. Bacha, Roberta Schumanna a Bedřicha Smetany natočen na festivalu 15. 5.

Úterý 3. 6. 2014, 20.00 hodin
Přímý přenos závěrečného festivalového koncertu, na němž v Obecním domě Symfonický orchestr Hesenského rozhlasu z Frankfurtu s dirigentem Paavem Järvim a houslistkou Hilary Hahnovou uvedou hudbu Johannesa Brahmse a Antonína Dvořáka.

Pondělí 9. 6. 2014, 20.00 hodin
Záznam festivalového koncertu Bamberských symfoniků, který 24. 5. hrál Mahlerovu 1. symfonii a s nímž pěvkyně Violeta Urmana uvedla písně Richarda Strausse.

Spustit audio