Startuje projekt „Jedeme pro Světlušku“

30. červen 2015

Prvního července startuje projekt „Jedeme pro Světlušku“. Český rozhlas Radiožurnál a Světluška Nadačního fondu Českého rozhlasu vyrážejí na cyklistickou roadshow po Česku. Na speciální trojkolo nasednou nevidomý cyklista, jeho doprovod a hostující VIP cyklista. V červenci a srpnu posádka ujede v 50 etapách přes 1000 km a navštíví deset krajů České republiky.

„Světluška pomáhá dětem i dospělým s těžkým zrakovým postižením. Jde o dlouhodobý projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu, který je založený na solidaritě a dobré vůli lidí. Projekt ‚Jedeme pro Světlušku‘ je pak další možností, jak upozornit na problematiku lidí se zrakovým postižením a jak jim pomoci. Podobné akce naplňují další rozměr poslání Českého rozhlasu jako veřejnoprávního média a respektované instituce,“ uvedl generální ředitel Peter Duhan.

Projekt „Jedeme pro Světlušku“ bude zahájen 1. července ve 14:00 v pražském sportovním areálu HAMR-Braník. Vystoupí zde za přítomnosti řady známých osobností Tokhi & the Groove Army. V 15:00 pak začne velká letní cyklojízda, která může pomoci s nákupem devíti tandemových kol pro nevidomé. Trojkolo Světlušky projede postupně Středočeským krajem, Vysočinou, zamíří na Severní i Jižní Moravu, podél Labe, navštíví Český ráj i Jižní Čechy, nemine Pardubicko a 29. srpna dorazí do poslední štace – Plzně.

„Věříme, že se nám povede to stejné co Forrestu Gumpovi, a během letních měsíců se k nám budou připojovat známí i neznámí cyklisté a my vytvoříme skutečný peloton. Kdokoliv z posluchačů se může zúčastnit také. Stačí jim jen poslouchat Radiožurnál nebo regionální vysílání Českého rozhlasu, aby věděli, kde se zrovna posádka projektu ‚Jedeme pro Světlušku‘ nachází,“ uvedl koordinátor projektu a programový vedoucí Radiožurnálu Ondřej Suchan.

Mapa cyklojízdy je k dispozici na webu Českého rozhlasu. Cílem akce je podpořit nevidomé cyklisty, kteří dokážou krásu naší země vnímat bez ohledu na svůj handicap. Posluchači se mohou k pelotonu připojit vždy ve středu a v sobotu. Na startu jim bude nabídnut odznak „Jedeme pro Světlušku“ a další předměty podporující tuto myšlenku. Výtěžek z prodeje poputuje na nákup tandemového kola pro konkrétního nevidomého cyklistu či sdružení v příslušném kraji.

Sbírka Světluška je otevřená všem těžce zrakově postiženým lidem v České republice. O nadační příspěvek může požádat jakýkoli jednotlivec s těžkou ztrátou zraku nebo kterákoli nezisková organizace poskytující těžce zrakově a kombinovaně postiženým lidem odborné služby na území naší republiky. Na rozdělení finančních prostředků ze sbírky Světluška dohlíží Rada nezávislých odborníků. Více informací o Světlušce je možné najít na internetových stránkách www.svetluska.net.

Spustit audio