Studenti si vyzkoušeli práci v Českém rozhlase

28. listopad 2014

Osm studentů si v uplynulých dnech vyzkoušelo práci novináře v Českém rozhlase. Umožnil jim to mezinárodní projekt PRESSpektivy – Budoucnost žurnalistiky. Kromě Kreativní dílny mohli také vysokoškoláci diskutovat s řadou odborníků z Českého rozhlasu, ale i z britské BBC či německé stanice BR Puls.

„Studenti pod vedením zkušených reportérů vytvořili vlastní rozhlasový příspěvek, který pak ve svém programu odvysílaly stanice Radiožurnál a Radio Wave. Vysokoškoláky letos odborně vedla Bára Šichanová, moderátorka a reportérka Radia Wave a Vojta Berger, zahraniční zpravodaj Radiožurnálu. Záštitu nad pátým ročníkem PRESSpektiv převzal moderátor Ranního Radiožurnálu Jiří Chum,“ řekl náměstek generálního ředitele pro program a vysílání René Zavoral.

Kromě toho se studenti zúčastnili semináře „Veřejnoprávní rádio pro mladé“, který se zaměřil na rozhlasové stanice v zahraničí i v České republice. Seminář se zabýval mimo jiné tím, jak získat mladé posluchače, rozvíjet program a vysílání rádia, jaké typy pořadů vytvářet a jak rozhlas propojovat s obsahem webu, videem či sociálními sítěmi. Kromě zástupců Radia Wave se do diskuse zapojil i Thomas Müller, šéfredaktor stanice pro mladé posluchače BR Puls, která je součástí Bavorského rozhlasu se sídlem v Mnichově, a Aled Haydn Jones, moderátor britské stanice BBC Radio 1. Seminář se konal v rámci festivalu Českého rozhlasu Prix Bohemia Radio.

Čtěte také

„Český rozhlas PRESSpektivy spustil v roce 2012. Projekt sleduje trendy, přiváží inspiraci ze zahraničí a otevírá prostor pro sebevzdělávání. Jeho úkolem je také sdílet znalosti a zkušenosti mezi českými novináři, zahraničními průkopníky nových žurnalistických trendů a vysokoškolskými studenty,“ dodal René Zavoral.

PRESSpektivy – Budoucnost žurnalistiky chtějí být motorem diskuze o tématech, která souvisejí se současností a budoucností novinařiny. Jejich cílem je zvyšovat profesní úroveň novinářů Českého rozhlasu a zapojit je do výchovy budoucích žurnalistů. PRESSpektivy se konají vždy dvakrát ročně v podobě odborného workshopu pro vybrané novináře a odborníky na dané téma se zahraničními hosty. Součástí je také jednodenní Kreativní dílna pro vysokoškolské studenty z partnerských univerzit. Více informací je možné najít na internetových stránkách projektu www.presspektivy.cz.

Spustit audio