Sváteční vysílání Českého rozhlasu nabídne pohádky, zábavu, hry, koncerty i speciální hosty

17. prosinec 2015

Všechny stanice Českého rozhlasu sestavily na vánoční svátky a na Silvestra speciální program. Posluchači se mohou těšit na několik premiérových pohádek, které zazní na Dvojce či Rádiu Junior. Vltava nabídne koncerty i rozhlasové hry, výjimeční hosté zavítají do studií Radiožurnálu a stanice Plus. Radio Wave má pro mladé posluchače přichystáno několik speciálů. Vánočním zvykům či tradicím se bude věnovat zahraniční vysílání na Radiu Praha. Silvestrovská noc pak bude tradičně doménou Dvojky a také Vltavy s humorným pohledem na téma hrdinství.

„Je už dlouholetou tradicí, že Dvojka o Vánocích přináší premiéry rozhlasových pohádek a letos tomu není jinak. Premiéry budou tři: na Štědrý den úsměvná pohádka Jany Kašové v dramatizaci Šárky Koskové ‚Kouzelná známka‘ o tom, že ani Modrý Mauricius není klíčem ke štěstí, na Boží hod vánoční kouzelnická pohádka Evy Schwarzové ‚Čáry máry‘ a na Nový rok vtipná a hravá sci-fi pohádka ‚Kosmo 1‘ od Petra Vodičky. Na Rádiu Junior pak zazní o svátcích například premiéra desetidílného seriálu „Co vyprávěla Dlouhá chvíle“, 31. prosince pohádka „Modrý les“ a pohádka „Kouzelná známka“ 1. ledna“, řekl náměstek pro program a vysílání René Zavoral.

Stanice Vltava odvysílá například koncert Hrdinům bitvy o Británii či Novoroční koncert Vídeňských filharmoniků. Milovníky her potěší drama „Ostrov v ptačí ulici“ či „Cyrano z Bergeracu“. Rozhlasové hry nabídne i Dvojka – 25. prosince půjde o jednu z nejslavnějších povídek Charlese Dickense „Cvrček u krbu“, 26. prosince pak je připravena premiéra rozhlasové detektivky „Vrah je Zahradník“. Mnoho zajímavých setkání čeká na posluchače pořadů Host do domu, Nezatloukat či Tobogan.

Radiožurnál bude přenášet 26. prosince od 13:00 tradiční Vánoční poselství prezidenta republiky, připomene také největší příběhy roku 2015 i hlavní kauzy investigativního týmu Janka Kroupy. Do jeho studia zavítá o svátcích na rozhovor například režisér Jiří Strach, herečka Zlata Adamovská, zpěvák Vojta Dyk nebo kuchař Filip Sajler. Stanice mluveného slova Plus kromě tradičních pořadů a svátečních hostů zařadí mnoho bilančních pořadů, které se budou zabývat uplynulým rokem v ekonomice, kultuře, nových médiích, regionech, sportu i celém Česku.

Radio Wave připravilo pro mladé posluchače na 20. prosince soutěžní nadílkový speciál cestovatelského a outdoorového magazínu Casablanca. V sobotu 26. prosince nabídne Tichá noc Radia Wave s Jardou Petříkem tříhodinový odlet za prostor s ambientními deskami roku 2015. V devítihodinovém maratonu „Všechna hudba světa“ se pak stanice ohlédne za celým uplynulým rokem.

Vánoční svátky budou rezonovat i ve vysílání zahraničního vysílání na Radiu Praha. Německá redakce připravila na Štědrý den „Vánoční přílohu listu Prager Tagblatt mezi světovými válkami, francouzská redakce se bude věnovat Markétě Čudové, pekařce českého perníku ve Francii, anglické vysílání pak 26. prosince zařadí pořad „Vánoce mezi českými vojáky za 1. světové války“. Ruská a španělská redakce se budou věnovat českým vánočním zvykům a tradicím.

„Tradičně bohatý program má na Silvestra připravený Dvojka. Své posluchače bude bavit u cimbálu, táboráku i ve vlaku. Zařadí také netradiční pohádku pro dospělé – jazzovou gangsterku ‚Onehand Jack‘ o městě plném mrakodrapů, saxofonů, šmelinářů a svatých, kde se občas dějí zázraky. Naprosto jedinečným způsobem v ní exceluje herec a zpěvák Vojtěch Dyk. Vltava odvysílá celodenní kompozici ‚Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina!‘ o křehkých hranicích mezi hrdinstvím a zbabělostí,“ uvedl náměstek pro program a vysílání René Zavoral.

Hned ráno v půl osmé na Dvojce odstartuje silvestrovský program zpívající právník Ivo Jahelka. Ve speciálním vydání jeho soudniček se je možné těšit na neuvěřitelné zápisy ze soudních spisů. Luděk Munzar a František Novotný zase ve svém „Okouzlení slovem“ připomenou humor, kterým bavil například spisovatel Jaroslav Hašek, pánové Voskovec a Werich nebo Miroslav Horníček. V absurdní rozhlasové grotesce se dále představí Ivan Trojan. Následovat bude populární „Tobogan“ s Alešem Cibulkou. Oblíbený moderátor po jedenácté hodině přivítá v Divadle U Hasičů třeba herce Josefa Dvořáka, spisovatele Ivana Krause nebo zpěvačku Heidi Janků.

„S přívěsem v závěsu“ je název dalšího zábavného pořadu určeného především všem trampům. Silvestrovské vábení ze Sázavy na téma, co všechno se dá za sebou tahat, plné historek, pikantních vzpomínek a pohodové muziky začíná ve 14 hodin. Po 16. hodině se přihlásí Divadlo Ungelt. Pod pseudonymem „Všude dobře doma nejlíp!“ se skrývá silvestrovské vydání pořadu „Kdo židli má bydlí“.

Následovat bude divoká hudební férie skupiny Mastix, Silvestr v rytmu swingu aneb Nostalgické muzeum, které připravil Ondřej Suchý. Ve 20 hodin „vyjede“ na trasu „Rychlík 365“ - železniční thriller navazující na loňský Silvestr v taxíku či velikonoční Hody, hody Bedřichu. „Na moravský způsob“ se budou moci posluchači pobavit po 22 hodině.

Silvestr s Vltavou bude celý den ve znamení kompozice „Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina!“ – vyprávět bude o křehkých hranicích mezi hrdinstvím a zbabělostí v hudbě, literatuře, dramatu, kabaretu a dokumentu. Až na několik výjimek budou do celodenního vysílání zařazeny jen premiéry. Pořad „Robin Hood, polárník lord Franklin, silniční lupiči, lapkové, piráti“ bude o kladných i méně kladných hrdinech v britských lidových písních. Stanice představí také „Heroické i podlé postavy jazzové mytologie“. České hrdiny v žánrových obrázcích a karikaturách uvede pořad „Aby ho někdy neflekla mrtvička...“. Jako silvestrovská četba na pokračování zazní „Balonové dobrodružství - z Prahy k Baltickému moři“ podle cestopisu Josefa Richarda Vilímka.

Spustit audio