Světový den autismu: Český rozhlas zaměstná lidi s autismem

2. duben 2014

Český rozhlas se připojil k dalším veřejným institucím, které zaměstnávají lidi s diagnostikovanou poruchou autistického spektra.

Český rozhlas přijme do pracovního poměru nejméně 3 lidi s Aspergerovým syndromem, který patří mezi poruchy autistického spektra a vyznačuje se problémy v oblasti sociálně emočního intelektu a komunikaci. Spolupracuje s Asociací pomáhající lidem s autismem (APLA), jejímž posláním je umožnit těmto lidem získat co nejvyšší vzdělání a zlepšit jejich postavení na trhu práce.

„Společnost může být k lidem s autismem nespravedlivá. Je důležité si uvědomit, že lidé s autismem to mají v životě ještě těžší než ti s viditelným postižením. Tím, že jednostranně vynikají v určitých oblastech a zároveň selhávají v běžných komunikačních situacích, jsou hendikepovaní vlastně dvakrát. Musejí bojovat i s předsudky lidí, kteří o této diagnóze nic nevědí a jejich zvláštní chování posuzují jako např. nevychovanost. Proto jsme oslovili společnost APLA a zajímali se o možnosti, jak těmto lidem pomoci,“
říká generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan.

„Děkujeme Českému rozhlasu za to, že si uvědomuje potřebu pomáhat těmto lidem. Také oceňujeme, že uchazeči s poruchou autistického spektra projdou běžným výběrovým řízením bez jakýchkoli úlev. I to je součást jejich adaptace na trhu práce,“ cení si přístupu Českého rozhlasu terapeutka z APLA Lucie Čížková.

První kolo výběrového řízení se bude konat už v pondělí 7. dubna. Náplní práce uchazečů o práci v Českém rozhlase budou rutinní technickoadministrativní činnosti, které těmto lidem vyhovují a při nichž uplatní své přednosti, jako je přesnost, pečlivost a spolehlivost.

Spustit audio