"Svobodně!"

4. květen 2011

V následujících dnech vyvrcholí unikátní projekt připomínající 60. výročí zahájení vysílání Rádia Svobodná Evropa do Československa.

V neděli 1. května 2011 uplynulo 60 let od chvíle, kdy začala vysílat československá redakce Rádia Svobodná Evropa. Český rozhlas spolu s Rádiem Svobodná Evropa/Rádiem Svoboda, Filozofickou fakultou Univerzity Karlovy v Praze, Ústavem pro studium totalitních režimů a Senátem PČR připravil k této příležitosti projekt s názvem Svobodně!, který má různými způsoby přinést ohlédnutí za šedesátiletou historií tohoto vysílání, připomenout osobnosti, které se na něm podílely a oživit diskusi nad tématem svobody slova.

Akcí se zúčastní přední osobnosti českého společenského, kulturního i politického života. Z německého Mnichova přijede skupinka posledních pamětníků začátků vysílání RSE. Záštitu nad projektem převzali předsedové vlád České a Slovenské republiky Petr Nečas a Iveta Radičová. Akce konané v českém Senátu se uskuteční pod patronací 1. místopředsedy Senátu PČR Přemysla Sobotky.

Ve středu 4. května se bude konat slavnostní prezentace knihy Svobodně! a Mše za zesnulé pracovníky československé redakce Rádia Svobodná Evropa.

Kniha kolektivu autorů pod vedením Marka Junka bude slavnostně prezentována odborné veřejnosti ve foyer budovy Českého rozhlasu, Vinohradská 12, Praha 2. Publikace pojednává o dějinách Rádia Svobodná Evropa. Jejím cílem není pouze dokumentovat historické události, nýbrž představuje i významné osobnosti a poukazuje na přesah rádia do oblasti kultury či sportu. Její součástí je CD s unikátními zvukovými nahrávkami dokumentujícími přelomové události reflektované na vlnách RSE. Knihu bude možno koupit v prodejně Radioservisu, Vinohradská 12, Praha 2.

Slavnostní mše se uskuteční v kostele sv. Ludmily na náměstí Míru, Praha 2 od 19.00 hodin. Celebrovat ji bude pomocný biskup pražský monsignor Václav Malý.

Hlavním dnem oslav bude čtvrtek 5. května, na který je připravena Konference Svobodně! s mezinárodní účastí pro studenty i odborníky z řad historiků či pamětníků vysílání RSE. V hlavním sále Senátu se účastníci sejdou v 9 hodin. Pozvání do diskuse přijali Petr Pithart, Jiří Stránský, Karel Hvížďala, Václav Malý a mnoho dalších. V úvodu konference vystoupí Iveta Radičová a Petr Nečas – předsedové vlády Slovenské a České republiky, 1. místopředseda Senátu PČR Přemysl Sobotka, prozatímní ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan, či viceprezident RSE/RS John O´Sullivan.

Široká veřejnost bude mít možnost tuto konferenci sledovat prostřednictvím videopřenosu na stránkách svobodne.rozhlas.cz ve čtvrtek 5. května od 9:00 do 16:30 hodin.

Na konferenci naváže vernisáž výstavy ve Valdštejnské zahradě, která se pro veřejnost otevře 6. května a bude ji možno shlédnout až do 17. června. Výstava „Svobodně!“ přinese trochu jiný pohled na dějiny Rádia Svobodná Evropa. Je založena na vybraných citátech významných osobností spjatých s vysíláním RSE od počátku československého vysílání až do roku 1989, které jsou orámovány základními historickými událostmi, vztahujícími se k dějinám rozhlasové stanice a k dějinám obecně. Citáty jednotlivých významných osobností, jako jsou například Pavel Tigrid, Ferdinand Peroutka, Sláva Volný, Karol Belák-Berger, Egon Hostovský či Václav Havel, dokazují nejenom význam vysílání RSE a svobodného slova pro obyvatele komunistického Československa, ale rovněž přibližují i zákulisí vysílání stanice. Výstavu autorsky připravili Michal Stehlík, Ivana Denčevová a Marek Junek.

Oslavy vyvrcholí slavnostním koncertem Symfonického orchestru Českého rozhlasu ve čtvrtek 5. května ve Valdštejnské zahradě. Na programu je Rapsodie v modrém George Gershwina a Symfonie č. 9 e moll „Z Nového světa“ Antonína Dvořáka. Na klavír hraje Jan Simon, orchestr řídí Petr Vronský. Přímý přenos koncertu můžete poslouchat od 19.30 hodin na stanici Český rozhlas Dvojka.

Výročí Rádia Svobodná Evropa se bude Český rozhlas věnovat i ve vysílání všech svých stanic. Pozvání do pořadu Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu do pořadu Nad věcí přijal jeden z nestorů RSE Tibor Molek. Jeho vyprávění můžete poslouchat 5. května. V cyklu Příběhy 20. století budou mít posluchači možnost poslouchat pětidílný seriál o historii RSE s využitím archivních nahrávek. Český rozhlas 6 v rámci pořadu politický dokument připravil dva díly s názvem Otcové a děti. První díl byl odvysílán 1. května, druhý je zařazen na 8. května ve 20 hodin a 10 minut. Stanice Český rozhlas 3 – Vltava připravila na 18. května „Historický klub“ o fenoménu Svobodné Evropa – historie, mýty a fakta o stanici.

Více informací o všech chystaných akcích a o celém projektu Svobodně! včetně literární soutěže pro studenty „Svoboda slova – včera a dnes“ najdete na svobodne.rozhlas.cz. Tamtéž jsou veřejnosti k dispozici pořady odvysílané k tomuto výročí. Budeme rádi, pokud si s námi šedesát let československé redakce Rádia Svobodná Evropa připomenete.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace