Tiskové prohlášení Českého rozhlasu ve věci Rádia Česko

24. červenec 2012

V reakci na některé dezinformace, které se objevily v médiích v souvislosti se stanicí Český rozhlas Rádio Česko, vydává Český rozhlas následující prohlášení.

Stanice Rádio Česko je obsahově i formátem zaměřena na zpravodajství a na aktuální publicistiku. Vysílá od 8 do 18 hodin přes internet, v DVB-T multiplexu Českých radiokomunikací, na VKV vysílačích BBC World Service (pouze v časech 8-11 a 13-16 hodin), na satelitu Astra 3A a v systému DAB.

V minulém týdnu zamítla Rada pro rozhlasové a televizní vysílání žádost společnosti BBC Radiocom (Praha) s.r.o. o změnu licenčních podmínek, spočívající ve společném sestavování částí programu s Českým rozhlasem v době 7-8 hodin, 11-13 hodin a 16-18 hodin. V praxi by to znamenalo prohloubení spolupráce mezi BBC a Českým rozhlasem a rozšíření vysílání na frekvencích BBC v češtině na 12 hodin (7 – 19 hodin).

Rozhodnutí RRTV a postoj BBC World Service k dalšímu provozování vysílání v České republice jsou podstatné pro plány Českého rozhlasu, pokud jde o spuštění nové stanice mluveného slova i další fungování stanice Rádio Česko. Český rozhlas povede intenzivní jednání s BBC Radiocom (Praha), přičemž další kroky vedení Českého rozhlasu v této věci lze očekávat v polovině srpna t.r.

V případě ukončení vysílání BBC v pásmu VKV ještě v letošním roce, bude Český rozhlas Rádio Česko i nadále vysílat v digitální platformách jako doposud, a to minimálně do konce letošního roku.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace