Unikátní nahrávky Rádia Retro připomenou období okupace a druhé světové války

12. březen 2015

Rádio Retro 1938 – 1945 představí posluchačům unikátní nahrávky z rozhlasového archivu či z produkce BBC. Mnohé z nich se do vysílání dostanou v takto ucelené podobě poprvé. Digitální stream bude obsahovat 28 hodin zpráv, projevů či reportáží z období od Mnichovské dohody až po Norimberský proces. Rádio Retro startuje v pátek 13. března. Český rozhlas ho spouští jako připomínku 76. výročí vzniku Protektorátu Čechy a Morava a zároveň 70. výročí konce druhé světové války.

„Kromě ucelených archivních snímků dostanou prostor také komentované kompilace. Jejich autory jsou například Jiří Suchý nebo Stanislav Motl. Program již osmého Rádia Retro jsme sestavili nejen z archivních snímků rozhlasu a protektorátního Reichssenderu Böhmen, ale také z nahrávek, které se před pouhými několika lety dostaly do našeho archivu z fondů Ministerstva zahraničních věcí. Jde přibližně o 700 gramodesek z produkce BBC, které se po válce ocitly v Praze,“ uvedl náměstek generálního ředitele pro program a vysílání René Zavoral.

Na nahrávkách z produkce BBC jsou jednak relace „Hlasu svobodné republiky“, ale také reportáže o československých stíhačích v Británii, o práci bombardovacích letců, pozemního personálu či projevy Jana Masaryka. Z Hlasu Ameriky pak promluví Voskovec a Werich, kteří ve svých zámořských vstupech komentovali řadu událostí včetně vyhlazení Lidic.

„Rádio Retro nabídne chronologický přehled událostí, a to už od X. Všesokolského sletu v červnu 1938, jehož dominantou byla scéna „Dobudujeme a ubráníme“. Reportérem byl statečný Franta Kocourek a více než hodinová nahrávka plná emocí posluchačům nabídne dokonalý prožitek tehdejší atmosféry v celé naší společnosti,“ řekl dramaturg a moderátor Rádia Retro Tomáš Černý.

Rádio Retro zaznamenává období okupace, heydrichiádu, Lidice a Ležáky, projevy exilové vlády i válku na území tehdejšího Sovětského svazu. Silným materiálem je záznam výslechu několika přeživších lidických dětí před norimberským tribunálem nebo rozhovor s ženou z Lidic hledající své dítě.

Internetový stream Rádia Retro bude k dispozici na stránkách www.hrdina.cz, které budou po celý rok 2015 přinášet články, kvízy a ankety na téma hrdinství ve všech různých podobách a dobách. Kromě internetu je možné Retro naladit na DAB přijímači (pozemní digitální vysílání).

Spustit audio